Övertorneå kommun låter personalen utöva friskvård under betald arbetstid i en timme per vecka. Per-Erik Muskos förslag går ut på att sex ska räknas som en godkänd aktivitet för friskvården.

Kombinationen sex och betald arbetstid slog sådana gnistor att Muskos motion blev till en världsnyhet. Många debattörer har varit för S-politikerns idé. Men i Övertorneå möter förslaget motstånd.

Kommunledningsförvaltningen har utrett motionen – tjänstemännen vill att motionen ska avslås.

Precis som HR-enheten anser kommunledningsförvaltningen att medarbetarnas sexliv inte ska betraktas som en fråga för arbetsgivaren.

– Det enda motivet jag ser är att det blir så mycket jobb om man ändrar reglerna, säger Per-Erik Muskos (S) om utredningsförslaget.

Kommunledningsförvaltningen skriver i utredningen att sex förvisso kan ses som en form av friskvård. Men att ändra reglerna om friskvård för att införa sex skulle kunna innebära att en mängd andra aktiviteter, som trädgårdsarbete eller städning, också kommer att behöva prövas.

– Nog var det väl väntat att de skulle svara så. Men fullmäktige är kvar ännu, så det är inte avgjort än, säger Per-Erik Muskos.