Gunnel Simu var kommunalrådet som drev igenom Barents center-projektet. Fram till årsskiftet 2012–2013 hade hon dåvarande kommunchefen Patrik Oja vid sin sida – men hon säger sig inte känna till att Mikael Fahlander erbjöd Oja ett jobb så tidigt som i april 2012, mitt i upphandlingsprocessen.

– Väldigt allvarliga uppgifter ifall det skulle vara sant, men jag har absolut inte vetat om det här. Det gör mig upprörd, naturligtvis, om det skulle vara sant, säger Gunnel Simu.

Haparanda stad har tillsatt en utredning som ska ta reda på vad som är sant och det tycker Gunnel Simu är bra. Själv säger Patrik Oja att han inte var inblandad i upphandlingsprocessen och att han därför inte kan vara skyldig till jäv.

Artikelbild

| Talar ut. Gunnel Simu tycker inte att hon hade kunnat hantera Barents center-affären annorlunda. "Jag ångrar ingenting", säger hon.

– Min personliga uppfattning är att kommunen bör titta mer på de omständigheterna och kolla upp det, säger Gunnel Simu.

Mikael Fahlander ville rekrytera Patrik Oja. Har han visat liknande intresse för dig?

– Absolut inte. Jag är pensionär i dag så de kopplingarna finns inte på något sätt. Egentligen kan man säga så här att under hela processen med Barents center har jag haft väldigt lite kontakt med Mikael Fahlander, det var tjänstemännen som förhandlade.

Ångrar du något när det kommer till ditt eget agerande?

– Nej, jag ångrar ingenting. Jag har jobbat för det här och det handlar väldigt mycket om att skapa arbetstillfällen i Haparanda. Man pratar om mig, men man ska komma ihåg att det socialdemokratiska partiet har stått bakom och att väldigt många företagare och politiker tyckte att det här var en fantastisk möjlighet för Haparanda.

Någon anledning att tvivla på Fahlander ska enligt Gunnel Simu inte ha funnits.

– När vi började förhandla var Avalanche ett företag som blomstrade och hade väldigt god ekonomi. Jag kollade upp Mikael Fahlander och det fanns inget att anmärka på.

Simu tycker inte att hon har någon skuld i att gropen fortfarande gapar tom.

– Projektet i sig var bra och att det inte i dag realiseras kan man inte belasta varken mig, kommunen eller Socialdemokraterna för. Det är en rent affärsmässig fråga, han hade inte ekonomiska muskler för att genomföra det.

Hon tror att gränsen kommer att bebyggas i framtiden. Men än så länge är gropen ett monument över ett misslyckande.

– Jag är oerhört besviken för min drivkraft har hela tiden varit Haparandabornas väl, säger Gunnel Simu.