Det dåvarande kommunalrådet skrev på ett avtal med Patrik Oja efter hans avslutade tjänst som kommunchef. Det tycker hon inte heller är konstigt. Så här reagerar hon på Norrbottens Medias artikel om avtalet:

"Artikeln om avtalet med Patrik Oja är taget ur sitt sammanhang och har inget med Barents Center att göra."

Simu svarar inte på varför avtalet skrevs först flera månader efter Ojas tjänst var avslutad. Men hon menar att Patrik Oja var viktig att behålla nära kommunens organisation efter hans avgång för att kunna hjälpa med bland annat juridiska processer med Ekfors kraft och andra personliga relationer av strategisk vikt.

"När en kommunchef slutar är risken stor att organisationen ”tappar” viktig strategisk kunskap som behövs för att den kommunala organisationen ska kunna fullfölja pågående viktiga ärenden för kommunen och i slutändan för kommunmedborgarna. Avtalet har aldrig dolts och var väl känt i organisationen, främst på personalavdelningen och IT avdelningen", skriver Gunnel Simu.

Oja fick med sig datorn från kommunen. Samtidigt hjälpte han till med anbudet för Barents center. Men enligt Gunnel Simu har Oja aldrig haft tillgång till kommunens interna system efter han slutade som kommunchef.

"Jag har största förtroende för att uppgiften från IT-avdelningen stämmer."

Haparanda stad har polisanmält Patrik Oja efter allt som har kommit fram av Uppdrag Gransknings reportage. Patrik Oja har själv bekräftat för Norrbottens Media att han förhandlade med Mikael Fahlander om ett jobb under upphandlingen av Barents Center – och att han hade en roll i anbudet som skrevs till kommunen.