– Det kändes roligt att även låta tre konstnärer från Luleå konstklubb att ställa ut under Kulturnatten tillsammans med etablerade konstnärer, säger Helene Lindberg.

Lena Sundbom, liksom Anna Almqvist har båda tidigare haft separatutställningar i galleriet. Nu ställer de ut tillsammans med Pia Schmaltz och Ulrika Weinz.

Lena Sundbom har verkat som konstnär sedan år 2000 och ställer ut tre stora målningar tillsammans med en samling tavlor blandteknik.

Artikelbild

| Silversmycken. Ulrika Weinz ställer bland annat ut sina silversmycken. "Lika snygga som en diamantring men mycket billigare", skrattar hon.

– Jag blandar friskt olika tekniker beroende på vad jag har lust med och det är alltid en känsla jag letar i mitt skapande. Jag har inget mål, någon idé eller något särskilt motiv när jag börjar måla. Mina poetiska landskap, uppbyggda i mönster, ytor och symboler växer istället fram i en process. Färger använder jag främst för att skapa stämning inte form, säger hon.

De som sätt Anna Almqvists tidigare verk kommer att känna igen både hennes motivvärld och akvarellteknik, där växtriket lever i stark symbios med människokroppen.

– Däremot har jag experimenterat med storleken på mina bilder. Vanligtvis målar jag stora akvareller. Nu har jag målat mindre och avlånga tavlor, vilket var en utmaning, säger hon.

Pia Schmaltz är kanske mest känd för sina bruksföremål men vid denna utställning medverkar hon med ett antal mindre skulpturer i svart porslin och stensgods.

Artikelbild

| Solo. Pia Schmaltz skulpturer "Solo" i svartporslin och stensgods.

– Jag har haft en längtan efter att börja jobba skulpturalt.

Den längtan gjorde att hon tillsammans med Bengt Frank för något år sedan ställde ut ”Ängens alla blommor” på Bodens Konstgille. Nu medverkar hon med en sorts blomma som omfattar hela livet.

Artikelbild

| Mindre format. Till denna utställning har Anna Almqvist utmanat sig själv formatmässigt och målat mindre akvareller än vanligtvis.

– Den svarta utsidan symboliserar det svåra i livet medan den röda insidan på blomman gestaltar mänskligt liv i form av blod, kärlek och värme. Den kraft som gör att vi lever vidare. I botten finns och tre karats bladguld som enligt min tolkning är själva kärnan - eller för den skull meningen med livet, säger Pia Schmaltz som totalt skapat 25 unika universal blommor.

Formgivaren Ulrika Weinz har fått ta en del av butikens yta för sina verk bestående av textila applikationer och handgjorda silversmycken. Hon har inte ställt ut i Luleå sedan hon gick på Sunderbyns Konstlinje för 28 år sedan och fick en nytändning i sitt konstnärskap när hon vann Swedavias påstävling år 2015.

– Det är många som efterfrågat tavlor som påminner om påsen jag illustrerade. Därför har jag fortsatt att printa på tyg och sedan sy applikationer, säger hon.

Slutligen ställer konstgruppen Konstsken ut i butikens skyltfönster. Gruppen består av Brigitta Geiger-Andersson, Eva Sandberg och Anita Lundgren.

Utställningen pågår till i början på oktober.