Ingemar Harila och Viveka Funck har fyra barn varav tre i skolåldern, familjen bor i Naartijärvi som ligger 3,5 mil från centrala Haparanda.

Det fanns, från förra läsåret, en överenskommelse och ett beslut om skolskjutsen som innebar att den skulle gå klockan 7.00 från Naartijärvi, men i praktiken lär den ofta ha gått klockan 7.10.

Från höstterminens start ställdes familjen inför att skolskjutsen ska gå klockan 6.50 i stället.

Artikelbild

| "NÄSTAN SOM VI VILLE." Ingemar Harila om lösningen.

– 20 minuter är mycket på morgonen. Just nu påverkar det här våra barn ingenting, vi kommer inte att skicka barnen med skolskjutsen så länge den går så tidigt, vi skjutsar dem själva. Om de skulle åka med bussen så skulle den tidigare skjutsen påverka deras skolgång på så sätt att de är trötta i skolan och deras möjligheter att hålla på med idrott och musik på fritiden skulle spolieras, sade Ingemar Harila.

Bengt Westman (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, sade efter arbetsutskottets beslut - att förvaltningen och föräldrarna skulle lösa saken – att han hoppades att det skulle ske ”i dag eller i morgon”.

Så blev det inte, frågan lyftes till politikerna igen, denna gång till hela nämnden.

Beslutet är att morgonlinjen ändras så att barnen Harila hämtas senare på morgonen.

– Morgonturen blev nästan som vi ville men de ändrade hemresan till det sämre, men vi orkar inte bråka mer, säger Ingemar Harila.