Hon och skolans personal liksom föräldrar reagerade över artikeln om ensamstående Linda Engman med två barn som går i grundskolan och de saker som skolan kräver att familjerna står för.Enligt föräldern är inte skolan kostnadsfri trots att den ska vara det.

– Vi förstår att alla familjer inte kanske har råd. Vi tycker att Svartlå skola ett bra exempel på hur man kan lösa saker, säger rektorn Berit Öhrvall.

I dag går 32 barn på Tankeborgen Svartlå Fria som är en byaskola, fyra mil utanför Boden. Alla skolbarn får frukt och mellanmål varje dag utan extra kostnad.

Artikelbild

Skolan har också extra skid- och skridskoutrustningar och även extra ombyteskläder om det behövs. På utflykter och skolresor står skolan för barnens entréer, liftkort och matsäck.

Har ni mer pengar än andra?

– Vi har definitivt inte mer pengar än andra men vi priorterar dessa saker. Jag tror också att det ligger lite i byamentaliteten att alla barn ska kunna vara med och utöva sakerna vi gör på skolan. Det är jätteviktigt.

Friskolan har i dag fyra anställda.

Artikelbild

– Vi har ett stort lärarengagemang. Personalen är villiga att ta på sig den tiden och extrajobbet så att skolan och klasserna får in begagnad idrottsutrustning från föräldrar som vill skänka dem till skolan, säger rektor Berit Öhrvall.

Utrustningen finns i dag i en grannfastighets garage i stora sopsäckar som rymmer skidor, skridskor, pjäxor och mycket annat.

Artikelbild

| Foto: Håkan Zerpe HÅRT JOBB. Det var hårt jobb att ta sig runt banan. Och att göra spåret i slaskvädret klarades genom stora ansträngningar av Tankeborgen och byborna i Svartlå.

– Vi brukar plocka ihop sakerna som ska användas till skolan efter säsong. Inför varje skolstart så kontrollerar vi också vilken storlek som barnen behöver. De som någon växt ur kan någon annan elev ta över, säger Berit Öhrvall.

Föräldern Daniel Nilede har haft fyra barn som gått i Svartlå. Familjen som bor i Sandträsk har i dag de yngsta flickorna Nemi och Mira som går i tredje och femte klass.

Artikelbild

– I vår familj har det väl blivit så att de yngre barnen har ärvt de äldre barnens saker. Jag tycker däremot som förälder det är jättebra att allt ordnas här även på utflykter. Maten är fantastisk. Barnen är verkligen nöjda och kommer även hem med recept hem som de vill vi också ska prova hemma, säger Nilede.