Norrbottens Media har berättat om den utbredda vandaliseringen i Gällivare. I somras blev Sjöparksskolan utsatt för skadegörelse flera gånger, bland annat kastades en cykel in genom ett fönster.

Jonas Backe arbetar som elevassistent och lärarvikarie på Sjöparksskolan och är less på den ständiga förstörelsen. I ett inlägg på Facebook skriver han om frustrationen att mötas av skadegörelse som kostar skattebetalarna hundratusentals kronor.

– I morse möttes vi av att alla rutor på ena sidan av vår avdelning var krossade. Glassplitter låg på golvet fram till lunch så vi fick ha undervisning i andra lokaler, berättar han.

Artikelbild

| Glaskross. En morgon upptäcktes tolv krossade rutor på Sjöparksskolan.

Han säger att skadegörelsen eskalerat senaste tiden.

– Det är klotter, krossade rutor och inbrott. När lärarna gick på semester var det krossade rutor var och varannan dag när man kom till jobbet, säger han.

– Ett flertal inbrott har begåtts under sommaren också där bland annat ett tiotal datorskärmar hade förstörts. Det har gått så långt att man inte vågar ha sina personliga saker kvar i skolan fast det är inlåst. Ett tiotal plåtskåp har brutits upp vid ett av inbrotten, säger Jonas Backe.

Kennet Apelqvist, fastighetsförvaltningschef på Topbostäder, säger att skolorna alltid är extra utsatta.

– Vi har haft problem ett tag på Sjöparksskolan med glasskross och klotter. Men det varierar väldigt mycket, vissa år är det mer eller mindre. Men i sommar tycker jag att det har varit mycket skadegörelse där, säger han.