– Vår bedömning nu är att vi kanske kommer kunna fylla ett av husen med studenter. Vi tänker att de andra två husen passar bra att hyra ut till entreprenörer, säger Erik Wijkmark, arkitekt och delägare i fastighetsbolaget K2A vars dotterbolag Svenska studenthus äger husen på Skjutbaneområdet.

Han berättar att det varit svårt att få lägenheterna i de tre nybyggda husen, totalt 72 stycken, uthyrda till studenter. Efterfrågan verkar helt enkelt inte vara så stor som kommunen och Svenska studenthus tidigare trott.

Och nu har man tänkt om. Eftersom byggprojekten i och kring nya centrum lär kräva en stor arbetskraft utifrån räknar man med att det inte kommer bli några problem att få lägenheterna uthyrda.

Artikelbild

| Sköter uthyrningen. Krögarna Johan Lans och Johan Stålnacke ska hyra ut lägenheterna.

– Att ha nyproducerade lägenheter tomma, det är ingen som blir glad av det, förklarar Erik Wijkmark.

Det blir Johan Lans och Johan Stålnacke på Spis mat och dryck som ska sköta uthyrningen. Tidningen har redan berättat att krögarna har en dialog med K2A om att etablera en restaurang och ett lägenhetshotell i bolagets kvarter i nya centrum.

– Det föll sig naturligt att inleda samarbete med dem genom att testa det här konceptet på våra studenthus. Vad jag har hört verkar det finnas ett jättestort intresse för lägenheterna. Vi är ganska säkra på att det här kommer bli fullt uthyrt inom kort, fortsätter Erik Wijkmark.

Johan Lans berättar att 24 lägenheter redan är inflyttningsklara och att det är långtidsboende hyresgäster man vill ha. Även han håller fram att flera hundra personer väntas komma till Kiruna för att arbeta under de närmsta åren - därmed väntas underlaget vara stabilt. Och de här lägenheterna har förstås stora fördelar jämfört med baracker och liknande boendelösningar som kan komma att behövas framöver. Att husen ligger nära nya centrum är också en fördel menar Johan Lans.

Artikelbild

| Ingen hemma. Idag är nästa alla av de 72 lägenheterna tomma.

– De som kommer måste ju bo någonstans och de måste bo bra. Vi ser det här som en möjlighet att erbjuda ett jättebra boende, säger han.

Responsen man fått när man berättat om satsningen har varit god. Redan nu finns intressenter.

– Vi har tänkt ta kontakt med företag som vi vet ska jobba i Kiruna eller som redan jobbar här och kan tänkas behöva boende. Så fort vi pratar om att vi har ett boende finns det intresse, fortsätter Johan Lans.

Ännu saknas något tillstånd innan man kan ta emot de första hyresgästerna.

– Så fort allt är grönt kör vi, säger han.