Donald Trumps val till ny nationell säkerhetsrådgivare i USA - den pensionerade flottamiralen Robert Harward - har tackat nej till posten, uppger två insatta källor för Financial Times. En högt uppsatt tjänsteman i Vita huset bekräftade senare uppgiften för Reuters.

Harward motiverar sitt beslut att tacka nej till det tunga uppdraget med familjeskäl och ekonomiska skäl, enligt tjänstemannen. Andra källor säger att Harward tackade nej för att han ville ha med sig egen personal, vilket Trump inte uppskattade.

Tf kan bli permanent

Vid en presskonferens tidigare på dagen sade Donald Trump att han hade någon på gång "som kommer att vara lysande på den posten", vilket tolkades som att han talade om Harward.

Harward erbjöds jobbet sedan Michael Flynn avgått, efter att ha vilselett vicepresidenten Mike Pence om sina samtal med Rysslands ambassadör i USA.

I ett inlägg på Twitter skriver Donald Trump att den tillförordnade säkerhetsrådgivaren, pensionerade armégeneralen Keith Kellogg, kan bli permanent ersättare till Flynn - men att tre andra namn också är "i spel".

I amerikanska säkerhetskretsar har det dock tidigare funnits viss skepsis mot att Kellogg skulle bli permanentad på posten, skriver Politico.

Vanärad kandidat

Flera amerikanska medier har tidigare i veckan också nämnt rykten som pekat ut en annan pensionerad general: David Petraeus.

Han avgick som CIA-chef 2012 efter en otrohetsaffär med skribenten Paula Broadwell, i vars dator stora mängder hemligstämplad information hittades. Petraeus erkände sig skyldig till att ha misskött hemliga dokument och straffades med böter och en tvåårig prövoperiod.