14 september skrev Abecede och konkursförvaltaren till Northlands konkursbo på avtalet om gruvan i Kaunisvaara. Men vi väntar ännu på att det ska bli definitivt, med tanke på att obligationsägarna ännu inte har sagt sitt. De måste godkänna överlåtelsen. Båda sidorna i avtalet har fått signaler om att affären kommer gå i lås, men först i slutet av oktober kommer det bli officiellt.

Abecedes styrelseordförande Mats Leifland har tidigare försökt skynda processen genom att sätta en tidspress på Länsstyrelsen. För att kunna få igång gruvan nästa sommar behövde det gå undan. Men det är fortfarande möjligt.

– Det har tagit lite tid, men vi har en god förhoppning om att vi ska få det här beskedet inom oktober månad. Och det har vi varit inställda på från början – att det skulle ta tid, säger Mats Leifland.

Hinner gruvan komma i drift under nästa år?

– Det är våra klara ambitioner, så är det. Vi har sagt att vi i bästa fall är igång till sommaren och det är där vi är fortfarande. Men vi får samtidgt inte göra våld på saker och ting. Vissa saker måste falla på plats innan vi kan påbörja slutliga arbetet.

– Det är viktigt att vi gör det rätt. Vi vill inte hamna i motsvarande situation som Northland hamnade i. Vi måste göra det här på ett smart sätt, ett nytt sätt och därför jobbar vi med en organisation som snabbt ska kunna ställa om.

Vad är viktigast i processen nu?

– Obligationsägarnas godkännande och sen framförallt bearbetningskonstruktionerna som ska överlåtas till Abecede.