I mars i år rapporterades svenskan Zaida Catalán, Michael Sharp och deras kongolesiske medhjälpare Betu Shintela som saknade sedan de lämnat staden Kananga och rest mot Bunkonde i Kasairegionen. De hittades döda några veckor senare.

Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att bland annat övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer.

Radiostationen RFI har nu publicerat en utskrift av ett samtal som Catalán och Sharp hade med en anhängare till Kamwina Nsapu-milisen på kvällen innan de dödades. Det som anhängaren säger översätts av flera personer till franska.

Åtminstone tre personer ska medvetet ha vilselett Catalán och Sharp om hur säkert det var i Bunkonde, enligt RFI.

Vid ett tillfälle avråds de från att resa dit eftersom det kan finnas en risk för bakhåll, men det översätts inte. I stället får FN-experterna höra att "inget händer" i Bukonde.

Det pågår brottsutredningar kring fallet i Sverige, USA och Kongo-Kinshasa. Utrikesminister Margot Wallström (S) vill också se en internationell brottsutredning i FN-regi.

Enligt en FN-rapport dödades Catalán, Sharp och Shintela troligen av medlemmar i en milis från de centrala delarna av Kongo-Kinshasa.