Norrbottens media har tidigare skrivit om pizzabagaren Danyar Mohammed som riskerar att utvisas från Sverige på grund av ett misstag hans arbetsgivare gjort vad gäller hans lön.

Läs mer: "Lönemiss på 460 kr – nu utvisas pizzabagaren"

Danyar Mohammeds situation har väckt protester i Jokkmokk, där han har bott i sju år. Det finns en grupp på Facebook om honom och som om inte det vore nog har en pizzafest anordnats i hans ära. Utvisningsbeslutet mot honom är överklagat och handläggs just nu vid Migrationsöverdomstolen.

Läs mer: "Då blir det pizzafest för utvisningshotade Danyar"

Nu visar det sig att Danyar Mohammed gjorde en riktig hjälteinsats i samband med den brand som uppstod i en lägenhet i centrala Jokkmokk i onsdags. Han befann sig på restaurang Opera, alldeles i närheten av huset där det brann, där han hälsade på vänner. När en kvinna uppmärksammade sällskapet om branden sprang Danyar Mohammed och en vän sprang genast dit.

Han tog sig in i lägenheten - och märkte snabbt av brandrök.

– Det var mycket svart rök. Jag kunde inte se någonting eller andas. Så jag skyddade munnen med jackan. Sedan gick jag till köket och stängde av spisen, berättar han.

Sedan ropande han på mannen som bor i lägenheten. De är bekanta med varandra.

– Jag ropade flera gånger men han svarade inte. Till sist tittade jag in i vardagsrummet och hittade honom, han satt i soffan. Så jag hämtade honom och tog ut honom ur lägenheten, fortsätter Danyar Mohammed.

Det dröjde inte många minuter innan polis, brandkår och ambulans kom till platsen. Själv gick Daynar Mohammed tillbaka till restaurang Opera.

– Jag mådde dåligt och kräktes, berättar han.

Trots att han inte var inne i lägenheten särskilt länge var han nära att svimma. Illamåendet gick som tur var över efter ett par timmar. Danyar Mohammed berättar att mannen han hjälpte, som fördes till sjukhus för vård, nu också mår bra.

Du tog dig in i lägenheten trots brandröken. Var du inte rädd?

– Jag tänkte inte på att det kunde vara farligt. Utan jag tänkte att jag ville hjälpa, för jag visste att det fanns någon där inne.

Har någon tackat eller berömt dig för att du hjälpte mannen ut ur lägenheten?

– Ja, idag har polisen ringt och tackat. De visste inte vem som var inne och hjälpte till och jag berättade det inte eftersom jag inte träffade dem. Men när de fick höra det ringde de direkt och tackade, säger Danyar Mohammed.