Sameradion ståtar med en bild av utslagna videkissar på sin hemsida – något som får meteorologerna att gapa. Och det är en väldigt varm februari, berättar Macus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

–Vi nådde ju de här riktigt höga temperaturerna i veckan, det är ovanligt. Det är riktigt milt och temperaturer som definitivt ligger över vad som är normalt för den här tiden på året.

Tre värmerekord i Norrbotten har noterats i veckan, enligt TT. I Haparanda, där värmerekordet för februari tidigare legat på 7,8 grader, uppmättes i måndags åtta grader. Plus.

I Jokkmokk var det hela 9,7 plusgrader – betydligt varmare än de 8,1 plusgrader som uppmättes den 20 februari 2004.

Även i Pajala slogs februarivärmerekordet i måndags. Den 17 februari 1976 gjordes den tidigare rekordnoteringen på 8,1 grader plus. I måndags var det 0,6 grader varmare.

Enligt SMHI:s årstidskarta är det dock fortfarande vinter i Norrbotten – även om det i fjälltrakterna det senaste dygnet faktiskt rått vårtemperatur. Men under helgen och i början av nästa vecka väntas temperaturerna åter sjunka ner under nollan.

– Den milda luften förskjuts söderut så vi hamnar allmänt på minussidan framöver och det kommer bli lägre temperaturer, ingen riktig vårvärme, säger Sjöstedt.