Varje arbetsolycka är en för mycket

Arbetsmiljö. Enligt debattören har arbetsmiljöarbetet varit lågprioriterat de senaste åren.

Arbetsmiljö. Enligt debattören har arbetsmiljöarbetet varit lågprioriterat de senaste åren.

Foto: Adam Ihse/TT

Norrbottens län2014-05-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots att dödsolyckorna i arbetet har minskat under decennier dog nästan en person per vecka i Sverige under 2013, två av dem i Norrbotten. Utöver det skadades drygt 900 norrbottningar och fick stanna hemma en dag eller mer från jobbet. En god arbetsmiljö är inte verklighet för alla. Sverige kan bättre än så.

Arbetsmiljöarbetet har varit lågprioriterat under de senaste åren och den borgerliga regeringen har skurit ner på anslagen. Till exempel har Arbetsmiljöverket fått minskade resurser och medlen för den kvalificerade skyddsombudsutbildningen har tagits bort. Men det slutar inte där. Även på EU-nivå har regeringen försämrat arbetsmiljön. Den har gett sitt stöd till och arbetat aktivt för en avreglering av arbetsmiljöreglerna.

Sverige lever inte längre upp till internationella krav. På 10.000 arbetare ska det finnas en arbetsmiljöinspektör. I Sverige går det i dag 17.000 arbetare på en inspektör. Om vi ska komma till rätta med de arbetsmiljöproblem som finns kan det här inte fortgå. Vi behöver en regering som tar arbetsmiljöproblemen på allvar.

Kvinnliga arbetare i LO-yrken drabbas hårdast när kraven i arbetslivet ökar. Det kan vara ensamarbete på obekväma tider, obalans mellan arbete och privatliv eller osäkra anställningsformer. Symptomen av en dålig arbetsmiljö där de organisatoriska och sociala frågorna inte tas på allvar är av både psykisk och fysisk karaktär. 1.400 människor i Sverige dör varje år i sjukdomar, olycksfall eller självmord som är arbetsrelaterade.

I dag är straffen för att orsaka någons död på arbetsplatsen inte hårdare än om man stjäl en mobil. Det är oacceptabelt. Riksdagen tog nyligen beslut om en nollvision för dödsolyckor på jobbet. En nollvision behövs och är något som LO arbetat för en längre tid. Dock finns fler områden som behöver åtgärdas.

LO kräver:

• Att regeringen tillsammans med arbetsmarknadens parter och berörda departement upprättar en nationell handlingsplan för att komma till rätta med vår tids arbetsmiljöproblem.

• Att Arbetsmiljöverket får resurser för att utveckla regelverket kring arbetsmiljön och för att förbättra kontroll och uppföljning.

• Att regeringen och berörda myndigheter säkerställer att arbetsmiljöbrott utreds och prioriteras inom rättsväsendet, samt att polisutbildningen även omfattar arbetsmiljöbrott.

• Att regeringen inrättar ett nationellt centrum för arbetslivsforskning och ett särskilt forskningsråd för arbetslivsforskning samt tillför resurser till denna forskning.

• Att regeringen återinför det tidigare statsbidraget för vidareutbildning av huvud- och regionala skyddsombud.

• Att arbetsorganisation och arbetsinnehåll utformas så arbetet inte medför psykisk eller fysisk ohälsa eller sociala förluster. Arbetet ska ge möjligheter till variation, social kontakt och samarbete samt möjlighet till självbestämmande och yrkesmässig utveckling.

Vägen till en bättre arbetsmiljö går genom att det systematiska arbetsmiljöarbetet blir bättre på alla arbetsplatser. Vi behöver därför en regering som tar arbetsmiljöproblemen på allvar. Lagstiftningen behöver skärpas och inte avregleras, kunskapen om arbetsmiljöproblem måste öka och intresserade och utbildade arbetsgivare och skyddsombud måste bli fler. En god arbetsmiljö ska vara verklighet för alla. Sverige kan bättre.