Vi folkbildare är en stor resurs i integrationsarbetet

Norrbottens län2015-08-20 17:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Integrationen är en av vår tids största utmaningar men den ger samtidigt möjligheter. I folkbildningen och civilsamhället finns engagemang, kompetens och ideella resurser som vida överstiger det som det offentliga samhället kan erbjuda. Den kraften behövs över hela landet och där finns vi.

Släpp loss folkbildningen och civilsamhället i integrationsarbetet. Omfördela 200 miljoner kronor från Migrationsverket och Arbetsförmedlingen till studieförbunden så kan vi från dag ett göra stor skillnad på asylboenden runt om i landet och skapa förutsättningar för integration i vardagen. Resurserna finns redan. Använd dem effektivt.

Studieförbunden, folkbildningen och civilsamhället i stort, gör skillnad för såväl individen som för samhället. Engagemanget är gränslöst, exemplen är många. I Piteå startar Studieförbundet Vuxenskolan i länet (SV Norrbotten) i höst ett integrationsprojekt som går ut på att involvera nysvenskar i föreningar. SV Norrbotten har också under året varit på turné i fem kommuner för att motverka fördomar om invandring. Den turnén fortsätter vi under hösten i de återstående kommunerna i länet.

Studieförbundet Vuxenskolan och andra delar av folkbildningen är snabbfotade. Vi kan med kort startsträcka göra stor skillnad från dag ett på asylboenden och flyktingförläggningar runt om i landet och skapa förutsättningar för integration i vardagen.

Genom folkbildningen har samhället stora möjligheter att förbereda människor för en bra framtid i Sverige. SV Norrbotten har genomfört utbildningar till nysvenskar på flera håll i länet. Ett bra integrationsarbete gör alla till vinnare.

Vårt raka besked till Riksdag och regering är – inse den kraft som folkbildningen och civilsamhället är och våga satsa. Ändra regelverket. Ge oss möjlighet att verka på alla flyktingförläggningar i landet. Vi vill finnas där från dag ett för att ge asylsökande utbildning i svenska och i hur svenska samhället är uppbyggt och fungerar. Redan i dag gör vi insatser men vi kan göra mer om byråkratiska hinder rivs och fokus blir rätt. Ge oss den chansen och asylsökande människor möjlighet att komma in i samhället på ett ännu bättre sätt. Som folkbildare ser vi i första hand integrationens möjligheter men backar inte för de problem som finns.

Ulrika Carlsson,

Förbundsordförande i Studieförbundet Vuxenskolan

Eilert Apelqvist,

ordförande Studieförbundet Vuxenskolan i Norrbotten