– Under jul och efter jul har det varit ett enormt behov och det har inte gått att till fullo fylla alla luckor som uppstått med kort varsel, utan man får lösa det med övertid eller genom att organisera om arbetet, säger Anna-Lena Hellström, enhetschef för kompetensförsörjning vid socialförvaltningen.
– I extremfallet kan de handla om att vi behöver uppåt 50 vikarier en helg och just helgerna är ofta lite mer svårlösta, berättar hon.
Samtidigt har kön till äldreboenden ökat. Vid denna tid för två år sedan stod 57 personer i kö till äldreboenden. I år är det 82 personer – något som också ökar pressen på hemtjänsten som har många vårdkrävande brukare på sin lott.
Johan Runelöf, en av tre områdeschefer för hemtjänsten i Luleå bekräftar att det ser likadant ut överallt i kommunen.
– Det är svårt att få tag i vikarier. Och det är inget unikt för Luleå, utan det är svårt över hela landet, säger han.
När blir det ett medicinskt problem?
– Vi jobbar alltid så, att får vi inte personal till alla behov vi har, så gör vi prioriteringar. De som behöver medicinsk hjälp går alltid först.
Behöver inte alla brukare det idag?
– Jo, mer eller mindre. Men alla besök är inte av den karaktären att man gör någonting, utan det finns även tillsyn. Och städ och tvätt och sådant kan man ju skjuta på.
Är det inte ofrånkomligt att brukarna drabbas negativt?
– Vi lyckas ändå i väldigt stor utsträckning planera om så att de får hjälp. Sedan kan besöken bli lite kortare. Det är inte så att vi lämnar någon helt och hållet.
Känns verksamheten tillfredsstälande när det är på det här sättet?
– Jag tycker att vi lyckas behålla en bra kvalitet. Brukarna blir inte lidande på det viset att det blir farligt. Men sedan skulle vi naturligtvis vilja få tag i mer folk som kan vikariera.
Tror ni att det kommer att bli lättare att få tag i vikarier längre fram?
– Det är lite svårt att sia om. Vi är alltid med på olika rekryteringsmässor och gör allt vi kan för att locka till oss männsikor. Vi jobbar ganska hårt med att försöka lyfta yrket och föra ut att det är ett bra och givande jobb. Det är ett pågående arbete som både vi och andra kommuner måste ägna oss åt.
Men för många kommuner blir det bara fler och fler äldre och färre unga, hur ska man lösa det?
– Så ser det ju ut. Men man måste få de människor som finns att vilja jobba med det här. Det är ett otroligt bra jobb.
Hur ser lönen ut – är den attraktiv?
– Egentligen har de inte dåliga löner. Jag tror egentligen inte där det sitter, utan det har mer med synen på yrket att göra – vad unga vill jobba med. Det är där jag tror att det den stora utmaningen sitter.