Bort med partipolitiken Stöd de obundna i kyrkan

Mitt i byn. Än står domkyrkan mitt i byn, men dagens debattörer tycker att partipolitik inte hör hemma i kyrkan. Bättre med obundna kandidater i höstens kyrkoval.

Mitt i byn. Än står domkyrkan mitt i byn, men dagens debattörer tycker att partipolitik inte hör hemma i kyrkan. Bättre med obundna kandidater i höstens kyrkoval.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2017-04-06 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Avveckla partipolitiken i kyrkan – stärk den obundna rörelsen

Nu pågår kandidatnominering till kyrkovalet i september. Gamla slutar, nya kommer till. Allt fler byter också inriktning, från partipolitik till obundenhet – i år i bland annat Boden. Den obundna rörelsen växer för varje kyrkoval.

I många församlingar finns lokala obundna grupper som inte tillhör en riksorganisation, vilket begränsar rörelsens styrka. I en del församlingar – som Luleå domkyrkoförsamling – saknas ännu en partipolitiskt obunden grupp. Det bör bli ändring på det!

Fler obundna grupper behöves lokalt, och större samordning av dem för att på allvar utmana den partipolitiska styrning av kyrkan som dominerar nationellt och i många stift. Så kan Svenska kyrkan bli en verkligt fri kyrka. Här behövs POSK.

Partipolitiken är ett arv från statskyrkan. Bara 3,4 procent av svenskarna är enligt DN medlemmar i politiska partier – en mycket begränsad rekryteringsbas för kyrkligt förtroendevalda. Ändå hävdas att partipolitik krävs så kyrkan inte blir elitkyrka! Det kyrkan behöver är fler valda bland de 97 procent som inte är partimedlemmar.

Det är positivt med politiskt aktiva i kyrkan. Många är förankrade i församlingsverksamhet och gör bra insatser som förtroendevalda. Det kan de göra även utan politisk etikett!

Kyrkan ska värna om svaga och utsatta, stå upp för fred och rättvisa. Den behöver ibland tala klarspråk i det offentliga samtalet. När det sker ska det grundas på kristen tro och teologisk reflektion – inte partipolitiska program.

Politiska grupper menar att sekulär ideologi ska vägleda en kyrka som slutade vara statskyrka år 2000. Den världsunika politiska styrningen av Svenska kyrkan förvånar kyrkomedlemmar och debattörer i svensk press. I vissa politiska grupper ifrågasätts den, t.ex vid helgens (s)-kongress. I väntan på resultatet återstår att stärka de obundna alternativen. När de växer kan partipolitiken avvecklas.

POSK, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, den största och bredaste obundna gruppen, finns på alla nivåer i kyrkan: kyrkomöte, stift och lokalt. I Luleå stift i ca hälften av församlingarna. Medlemmar i lokala obundna grupper som ej är med i POSK erbjuds kandidera på våra stifts- och kyrkomöteslistor, vilket ytterligare skulle bredda den obundna rörelsen. Här finns en uppgift för många fler kyrkligt engagerade.

Och så gärna då en obunden grupp i Domkyrkoförsamlingen!

Lars-Gunnar Frisk, Umeå,

ordförande i POSK i Luleå stift, v. ordf i stiftsstyrelsen

Celina Falk, Luleå,

POSK-medlem och Svenska kyrkans ungdomsdelegat i Kyrkornas världsråds centralkommitté

Läs mer om