Bakom varje socialdemokratisk valarbetares lön står ett hemskt livsöde. Socialdemokratiska lotteriet Kombispel har sedan 2014 drivit 10 112 personer till kronofogden *), varav 386 personer är bosatta i Norrbotten för obetalda lotter, enligt statistik från kronofogden. Riksdagen måste agera för att stoppa varje fall där ett parti kan misstänkas använda lagen för att gynna sig själva och Socialdemokraterna bör leta upp vad tidigare statsministern Per Albin Hansson sa om kelgrisar och styvbarn. Ty den goda politiken känner inte till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn.

Att sälja spel och lotter på kredit är förbjudet i Sverige för att skydda utsatta grupper mot skuldsättning. Socialdemokraterna och SSU har ett undantag från lagen och driver tillsammans ett av Sveriges största spelbolag - Kombispel. I regeringens pågående arbete med att reformera spelmarknaden föreslås att lottköp på kredit även fortsatt ska vara otillåtet men undantagen för förbudet ska kvarstå. Något som Konsumentverket är kritiskt till i sitt remissyttrande.

Socialdemokraterna har på tio år fått en halv miljard i vinst från sina lotterier som drivs via A-lotterierna i bolaget Kombispel. En möjlig ljuspunkt är att socialdemokrater har drabbats hårt av sitt eget partis lottförsäljning och förhoppningsvis kommer trycka på för en förändring. Många lottköpare är också medlemmar i Socialdemokraterna och 2013 prickades Socialdemokraterna av Datainspektionen för att olovligen utnyttjat sitt medlemsregister för att sälja lotter.

Per Albin Hansson sade i ett tal, som vi kan ursäkta dagens Socialdemokrater för att de inte har läst: "Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffas sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage".

På den svenska spelmarknaden har Socialdemokraterna genom lagstiftning gjort sig till kelgrisar och skickat tusentals styvbarn till kronofogden. Den svage blir plundrad av den starke - detta bör riksdagen omedelbart stoppa och Socialdemokraterna bör leda arbetet även om det kostar partiet större delen av deras intäkter.

Jonas Grafström,

riksdagskandidat (M) Norrbotten

Henrik Wikström,

regionkandidat (M) Norrbotten

*) Antal inkomna ansökningar om betalningsföreläggande från Kombispel och A-lotterierna Period 2014-2017.

Källa: Kronofogden