Jag skulle hämta min fru i stan efter jobbet, vi skulle köra hem till Kallax. I höjd vid stadshuset, på väg mot Varvsleden ser jag bilkön som kompakt matar upp sig från Bergnäsbron. På Bergnäsbron pågår det som bekant vägarbeten. Rådigt svänger jag tillbaka bilen för att köra runt stan, mot Storheden över E4 och hem. Nöjd över mitt beslut initieras resan över Mjölkuddsbanken.

Snabbt byts mina sekunder av självbelåtenhet mot ett växande missmod. Jag har glömt att det som bekant pågår vägarbeten längs väg 97 varför kilometerlånga köer tornar upp sig och hotar min kringgående manöver.

Nu är goda råd dyra. E 4 norrut anträds och väl framme vid Rutviksreveln kan en laglig 180 graders ändring av färdriktning genomföras. E 4 söderut flyter på bra fram till dess att det är dags att ta höger vid Karlsvik.

Återigen står jag öga mot öga mot köer av bilister som i sakta hopplöshet segar sig upp mot viadukten. Karavaner av hårt prövade bilister finns även här. Nästa möjliga hemväg kan rekognoseras från nya Gäddviksbron.

Inte helt förvånad konstateras att även här har en sordin i form av kilometerlånga bilköer lagt molltoner i körglädjen. Det pågår som bekant vägarbeten på Bergnäsbon vilka slagit ut trafikrytmen i den mot stan ingående körriktningen.

Närmast desperat fullbordas den kringgående manövern genom att köra till Alvik för att förbi Måttsund ta sig till Kallax. Finfin ny väg denna sträcka, det medges, men väl i Kallax (en timme efter det att jag plockade upp frugan i stan) möts jag av ett trafikljus. Det slår om till rött lagom när jag kommer fram till byn. I cirka sju minuter stirrar det röda ögat ilsket på mig. Det pågår som bekant vägarbeten.

Kallaxbon