Mitt i detta hemska dåd visade svenska folket värme, medmänsklighet och behärskad struktur. Det visar vilken svår uppgift terroristerna har om de avser att splittra Sverige.

Smärtan som attentatet orsakat får dock inte glömmas bort. Fyra människor har hittills mist livet och 15 är skadade, en del mycket allvarligt. Bland terroristens offer fanns en elvaårig flicka som var på väg hem till påsklov från skolan. Förlåtelse är en kristen paradgren, men få torde utan vidare kunna förlåta gärningsmannen den genuina ondska som ligger bakom ett sådant dåd. Det är också svårt att påstå att han skulle ha gjort sig förtjänt av det.

Stockholmarna är värda en eloge för sitt uppträdande. Nästan omedelbart började huvudstadsbefolkningen öppna sina hem, arbetsplatser och matförråd för strandsatta medmänniskor. Omtanke präglar dock hela landet, inte enbart Stockholm. Samtidigt som livet går vidare för de flesta enas vi nu också i sorgen för offren och deras anhöriga. Havet av blommor vid brottsplatsen visar tydligt på den stora uppslutningen från svenskar av alla tänkbara ursprung.

Polisen, Nationella operativa avdelningen och Säkerhetspolisen förefaller ha gjort ett mycket bra arbete. Bilden av poliserna som springer mot brottsplatsen direkt efter dådet har snabbt blivit ikonisk. Det märks att polisen har övat och att man har lärt sig av polisinsatser i andra länder.

Förövaren har av allt att döma inte varit förberedd på att överleva attentatet. Hans rapporterat udda beteende efteråt tyder på detta och möjligen även någon sorts substanspåverkan, vilket har setts vid en del andra attentat i Europa. Ännu återstår mycket att reda ut innan vi vet allt.

Snart börjar det bli dags att diskutera vilka förändringar som behöver ske för att stärka arbetet mot terrorismen. Samröre med terroristorganisationer behöver kriminaliseras. Det är bedrövligt att så inte redan har skett efter att vi i många års tid har sett hur svenskar reser i väg för att ansluta sig till olika terrorgrupper, nu senast främst Islamiska Staten.

Det är oerhört svårt att bevisa deltagande i terrorbrott i exempelvis Syrien på grund av den där rådande situationen. Samröre är dock mycket lättare att bevisa och nog så viktigt att beivra. IS mördarmaskineri är beroende av alltifrån bankirer och byråkrater till chaufförer och kockar. Alla som åker dit för att utföra dessa sysslor har aktivt valt att möjliggöra IS blodtörstiga maskineri. Detsamma gäller värvare och donatorer här hemma.

Justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) öppnar nu dörren för att göra denna förändring. Det vore onekligen på tiden. Stöd finns i riksdagen och det borde ha gjorts för länge sedan.