Sedan de första anvisningarna 2009 har Alliansens arbetsmarknadspolitiska program Fas 3, ständigt ökat i omfattning. Kritiken har varit massiv och bevisen för att åtgärden inte fungerar är många. Trots att riksdagen 2011 beslutat att stoppa Fas 3 fortsätter deltagare strömma in. Bara i Norrbotten fanns 1.080 personer i Fas 3 i december 2013. Det här är helt oacceptabelt. Vi vill se ett införande av plusjobb, en insats som inte bara är jobbskapande utan där deltagarna dessutom får en lön som går att leva på.
Svensk arbetsmarknadspolitik är inte vad den har varit. Under många årtionden var den en internationell förebild med kraftfulla verktyg för omställning. I dag ser läget annorlunda ut. Vi har gått från en aktiv arbetsmarknadspolitik med rustande insatser och fokus på att stärka de arbetssökande till en passiv politik där fokus nästan enbart ligger på att den arbetslöse aktivt söker arbete. Vi vill se en annan inriktning.
Tanken med Fas 3 var i grunden bra. Syftet att deltagaren ska få utföra meningsfulla uppgifter som för personen närmare arbetsmarknaden står vi bakom. Dessvärre ser vi att det inte fungerar. Verktygen finns där men de är för klena och används på fel sätt. Programmet tar inte hänsyn till varken individen eller arbetsmarknadens behov. Det vi vill se är en aktiv arbetsmarknadspolitik som kan svara till dessa behov.
Framförallt är regelverken runt dagens arbetslösa allt för fyrkantiga. Garantiprogrammen tar fasta på tidsgränser och ersättningsnivåer istället för att se till individens behov. Deltagarna i Fas 3 har i genomsnitt varit inskrivna på Arbetsförmedlingen i sju år och många känner att de ger upp när garantiprogrammen inte hjälper dem vidare. Samtidigt kan felaktiga drivkrafter skapas för oseriösa anordnare. Med generösa anordnarbidrag kan Fas 3 tränga undan ordinarie eller subventionerade anställningar som är bättre för arbetstagaren.
Förutom rejäla satsningar på matchande utbildning för arbetssökande vill vi återinföra Plusjobben. De som står långt ifrån arbetsmarknaden måste få en rimlig chans att hävda sig i konkurrensen om jobben. Endast med insatser som rustar de arbetslösa med kunskap och kompetens kan vi få ökad sysselsättning och stå oss i den globala konkurrensen.