Det är SVT Sport som lyft fram siffrorna från revisionsbyrån EY över SHL-klubbarnas bokslut från säsongen 2015-16.

Siffrorna visar att medellönen för en spelare i SHL ligger på 95 000 kronor i månaden och att 61 procent av klubbarnas omsättning går till personalkostnader.

I rapporten lägger ekonomerna fram att flera klubbar som går med underskott räddas av sponsorer eller kommunen.

Artikelbild

| Stefan Enbom, vd för Luleå Hockey.

– Nästan alla inkomster går till spelarlöner i stället för att säkra upp det egna kapitalet. Arbetsrättsligt så går det inte med ett lönetak, men ett alternativ skulle vara att SHL-klubbarna kommer överens om att öronmärka en del av intäkterna. Den delen skulle exempelvis kunna gå till ungdomsverksamheten. Om alla klubbar kommer överens så tävlar de på lika villkor på isen, säger Carlos Esterling och Mikael Bergsten på EY till SVT.

Under säsongen ökade SHL sin omsättning med ungefär 1,7 miljarder kronor. Hälften av de 14 klubbarna hade ett positivt resultat efter skatt. Karlskrona hade bäst resultat med 9 242 000 kronor medan Skellefteå var näst bäst med 4 244 000.

Jobbigast var det för Brynäs som gick 8 272 000 miljoner back. Luleås resultat landade på minus 1 596 000 miljoner kronor.

Luleå gjorde en vinst på 0,2 miljoner kronor, samtidigt som bolagen i koncernen redovisade en förlust på 1,6 miljoner kronor. Klubben har förklarat det med att fasta kostnader i ledning, administration och service varit för höga i förhållande till intäkterna.