Målvakter, målvakter, målvakter. För tionde året i rad är Målvaktsverkstan på besök i Luleå – och förutom en hel del meriterade burväktare är givetvis Viasats hyllade expert Erik Granqvist, som förutom SM-guldet med Luleå Hockey 1996 tog två titlar med Färjestad som målvakstränare, på plats.

LÄS MER: Rautio: "Får en boost av att vara här"

På plats på det här lägret finns även Joel Lassinantti, som är en del av Luleå Hockeys målvaktspar i SHL-laget.

Filip Gustavsson däremot är på en utvecklingscamp med Stanley Cup-mästaren Pittsburgh Penguins, som skrev NHL-kontrakt med honom under sommaren men som förväntas låna ut målvaktstalangen till Luleå kommande säsong.

Nu hyllas Luleå Hockeys målvaktspar av Erik Granqvist.

– För det första är det två kanonkillar. Jag kommer ofta tillbaka till det – för det är viktigt. De är nyfikna och vill bli bättre. De söker utveckling, säger Erik Granqvist till Sporten innan han fortsätter:

– Man pratar om att man ska ha självförtroende och tro på sig själv och samtidigt ödmjukt söka utveckling. Det tycker jag att båda har och när båda är friska och inte hämmas av något och spelar på topp så är de ett väldigt starkt par i SHL.

Sen kommer Granqvist in på Lassinantti, som varit klubbens förstaval de senaste åren.

– Joel har jag pratat mig varm om förut. Han är ett fenomen när det kommer till målvaktsteknik, fokusering och hur vältränad han är. Där är han ett fenomen och när han spelar utan att vara hämmad av nån skada så är han... Han har ju vunnit pris som bästa målvakt och han är där uppe i den absoluta toppen.

TV-experten tillägger snabbt:

– Och Filip är en sån som också kan inspireras av Joel. Vilken mentor att ha, så ödmjuk och fin och delar med sig av allting.

Granqvist refererar sen till NHL och hur just Pittsburgh Penguins hade det under säsongen som gick.

– Det är lite grann som (Marc-André) Fleury och (Matt) Murray. Murray kom upp och kunde ha den här mentorn som Fleury är och underifrån kunde han bara växa och växa. De (Lassinantti och Gustavsson) både inspirerar och stöttar varandra och de kommer bli superviktiga för Luleås framgång – tillsammans med min gamla rumskompis och polare från 90-talet, "Bulan" (Thomas Berglund, ny huvudtränare), med hela kravbilden och det han står för, säger Erik Granqvist innan han konstaterar:

– Så Luleå får bli en lagmaskin, "Bulans" lagmaskin med enormt bra målvaktsspel.