Jag hade tillfälle att se båda lagen i aktion under veckan. Det är svårt att göra en jämförelse. Inget av lagen vann. Man ett är klart: det är två ambitiösa klubbar som båda har gjort sig förtjänta av uppflyttning.

Efter tretton raka utan förlust såg jag Infjärden förlora mot BBK:s andralag med 0–3 på Boden arena. Men eftersom seriesegern redan var klar grät inte Infjärdens spelare alltför mycket.

BBK gjorde förmodligen säsongens bästa halvlek efter paus och svarade för tre vackra mål.

Artikelbild

Infjärdens skyttekung Jens Marklund fick aldrig några lägen och kom inte närmare än ett skott i burgaveln. Men Marklund tog revansch mot Jokkmokk, som krossades med 15–0. Han svarade för sju (!) av målen och är totalt upp i imponerande 26 mål. Får Infjärden behålla sin matchvinnare?

Ohtana/Aapua fick en tuff match mot Notvikens andralag på ett regntungt Tunavallen. Ohtana tog ledningen då Joel Hiltunen utnyttjade ett misstag i Notasförsvaret. Men Notas kom igen och kvitterade rättvist till 1–1. Ohtana har redan kvalplatsen klar, men nu är det fritt fram för IFK Luleås andralag att ta över serieledningen.

Både Infjärden och Ohtana bör ha goda chanser att hänga med i trean. Ohtana åkte ur i fjol, men då var Joel Hiltunen skadad större delen av säsongen. Han är en viktig kugge i anfallet.

Fyrans topplag håller bra klass. Men tyvärr är serierna för ojämna. Under hösten med skador och avstängningar har klubbar med tunna trupper svårt att mönstra fullt lag.

Fyran skulle må gott av att slås ihop till en serie med tolv lag.

Spänningen lever dock kvar. Nu handlar det om vilka lag som ska ta hand om kvalplatserna.

Skogså, Luleå SK eller Pålänge i norr. Lillpite, Arvidsjaur eller Harads i söder.

Jag ger min röst till Luleå SK och Lillpite.

Medan de övriga kvalaspiranterna tappat poäng har Luleå SK gått starkt under hösten. Vårsäsongen var en besvikelse, men under hösten har LSK hittat spelet. Truppen är bred och det finns kvalité.

Lillpite är höstens lag i söder. Möter Arvidsjaur i sista omgången, en match som kan bli avgörande. Harads såg ut som ett kvallag men har tappat formen

Det är inte Champions League och det är inte allsvenskan. Men fyran rymmer så många entusiastiska ledare och ambitiösa spelare att den är värd att tas på allvar. Det gör i varje fall jag.