Efter superåket: "Man är snabbast i världen"

Det har gått några dagar sedan Bodensonen Kristoffer Jakobsens succé i världscuppremiären i finska Levi. Nu berättar han om hur det var att sitta i ledarstolen efter sitt formidabla andraåk – och hur framtidsplanerna ser ut.

Kristoffer Jakobsen, Storklintens AK, körde in som sjätte man i världscuppremiären i finska Levi.

Kristoffer Jakobsen, Storklintens AK, körde in som sjätte man i världscuppremiären i finska Levi.

Foto: Alessandro Trovati/Jesper Sandberg

Alpint2019-11-28 06:00

Med sitt höga startnummer, 51, i helgens slalompremiär i världscupen stod Bodensaren Kristoffer Jakobsen för en riktig skräll när han blev sjätte man.

Först säkrade han en plats i det andra åket när han körde in som 21:a man efter det första åket. När det väl var dags att ge sig ut i det andra åket, så satte Jakobsen en riktig fullträff.

– Det var verkligen över alla förväntningar. Jag överträffade mig själv i det andra åket med både fart och att det var stabilt, men det var ju väldigt snabbt. Så det var lite oväntat från nästan alla håll, säger Kristoffer Jakobsen.

Att åket var snabbt råder det ingen tvekan om, när samtliga åkare hade tagit sig ner i målhanget i Levi visade det sig att norrbottningen var snabbast av alla i det andra åket.

– Att få känna att man är snabbast i världen gör ju så klart att man kan höja ribban lite. Det är ju ganska stor skillnad på att vara 30:e man eller snabbast av alla.

Jakobsen fortsätter:

– När man klarar av att vara snabbast så känns det som ett ganska stort steg mot att etablera sig i eliten.

Efter sitt superåk fick han ta plats i ledarstolen i målfållan och vänta på att någon åkare skulle överträffa honom. Det dröjde länge, först när landsmannen André Myhrer, som låg åtta efter det första åket,  tog sig i mål fick Jakobsen se sig slagen och lämna tronen.

– Jag försökte njuta av att sitta i stolen, det var ju första gången i livet jag fått göra det. Det är få förunnat att sitta där och plocka 15 placeringar. Ändå sedan jag var lite och tittade på alpint på TV så är det ledarstolen som man har velat sitta i så det var sjukt härligt att testa på det.

Det gör du gärna om?

– Ja, gärna. Många gånger om.       

Till helgen tävlar Jakobsen i Funäsdalens Europacup-slalom.

Ett bra resultat där innebär att Jakobsen klättrar ytterligare på rankingen vilket i sin tur kan leda till att han får starta i den första startgruppen i nästa världscupsslalom som avgörs i franska Val d'Isére 15 december.

Hur har reaktionerna efter Levi varit?

– Det har varit väldigt mycket reaktioner med sjukt mycket support och kärlek och det har varit extremt kul att ta emot, säger Kristoffer Jakobsen.   

Sjätteplatsen i Levi var Jakobsens bästa placering någonsin i världscupen. Hans tidigare bästa resultat var en tolfteplats 2016.

Trots sitt höga startnummer (51) lyckades Kristoffer Jakobsen köra in som sjätte man i världscuppremiären i finska Levi.
Trots sitt höga startnummer (51) lyckades Kristoffer Jakobsen köra in som sjätte man i världscuppremiären i finska Levi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!