Under tio års tid, från 1999 och framåt, dominerade Umeå IK svensk fotboll och knep sju SM-guld samt spelade i fem Europafinaler (Uefa Women's Cup) och blev mästare två gånger.

Numera är den gamla storklubben konkurrent till Assi IF i elitettan. Det gäller inte bara i serien – utan även på spelarmarknaden.

I veckan provtränar nämligen Assiduon Elin Nilsson och Johanna Antti med Umeå IK. Västerbottensklubben slutade sexa i elitettan 2017, sju poäng bakom Kalixlaget.

– Vi har fått erbjudande härifrån och de bjöd ner oss. Så nu ska vi testa och se, säger Elin Nilsson när Sporten får tag i duon strax innan första träningspasset under måndagen.

22-åringen har för närvarande tre klubbar att välja mellan: Umeå IK och Assi IF i elitettan samt Notvikens IK i division 1.

– Jag pluggar och det blir skolan som kommer att styra mycket för mig, säger Nilsson och fortsätter:

– Just nu kollar jag mig runt litegrann och ska känna vad som känns vettigast för mig.

Yttern anslöt till Assi från Luleålaget Notvikens IK inför sommaren. Hennes sommar i Risögrund kan sammanfattas med samma ord som lagets – succé. Nilsson gjorde sex mål i serien och låg bakom mycket med sin känsliga högerfot. Hon var en av laget allra mest tongivande spelare.

– Det är kul att se att jag håller på en högre nivå, säger hon om debutsäsongen i Sveriges näst högsta serie.

Men om det blir en till sommar i Norrbotten vet hon inte i dagläget.

– Jag har absolut inte tagit något beslut än.

Den 18-åriga Gammelstads IF-produkten Johanna Antti, som ses som en av Norrbottens största framtidsnamn, har även intresse från allsvenska Piteå IF och givetvis Assi.

– Jag får se hur det blir. Med tanke på att jag väntar på besked kring tränare i Assi och även har Piteå som alternativ så vill jag fundera lite mer, säger yttermittfältaren Johanna Antti, som fick större delen av senaste säsongen förstörd av skador.

Framtidsnamnet är dock smickrad över att den tidigare storklubben Umeå IK har visat intresse för henne.

– Det är en ära att få komma hit, säger Johanna Antti och fortsätter:

– Det är superspännande, men jag kommer absolut inte ta något beslut redan nu över vad jag ska göra nästa säsong. Det är ju silly season och då har man ingen aning var alla hamnar.