Den 21-årige forwarden Anton Kobylak-Berglund har väntat klart. Under fredagskvällen gör han debut i sin hemstad.

– Jag ser fram emot det och resten av säsongen, säger Kobylak-Berglund som värvades hem till Luleå från Jämtland inför säsongen.

Ett brutet båtben i högerhanden i juli förstörde försäsongen. I förra hemmamatchen mot Borås fanns han på bänken mest för sakens skull.

Artikelbild

| Glad. Anton Kobylak-Berglund är tillbaka i full träning.

– Inför Borås hade jag bara tränat en gång, så det var bara skönt att ta på sig matchstället för första gången, säger BC-guarden som däremot fick spela strax över åtta minuter borta mot sin gamla klubb Jämtland Basket för en vecka sedan.

Då noterades den 199 centimeter långa Hökenprodukten för två returer och noll poäng.

– Det var skönt att komma in och känna på tempot.

Nu är det ju inte i returtagningen som man Kobylak-Berglund ska utmärka sig. Han värvades till den regerande svenska mästaren på grund av sitt skytte – 21-åringen är en trepoängsspecialist.

– Exakt. Det gör det hela extra svårt – det hade varit annan grej om jag hade varit en grovjobbare – då hade jag kunnat göra jobbet trots att handen inte är helt återställd, säger han.

Handskadan är dock på god väg mot 100 procent.

– Det har känts ganska bra denna vecka. Jag börjar få tillbaka styrkan – så alldeles strax är det som vanligt. Tidigare har skadan gjort att jag har varit kort på skott och pass.

BC Luleås coach Peter Öqvist menar att man inte ska räkna med alldeles för många minuter från nyförvärvet.

– Det här är en process. Han är svag i handleden och även om styrkan är på väg tillbaka så tar det tid att komma tillbaka, säger han.

– Utöver själva skottet och det där så har han ett mästarlag som han ska komma in i. Vi ska inte börja ställa några krav på honom än – det är tålamod som behövs.

Öqvist har stora förväntningar på sitt nyförvärv.

– Med lite tid så kommer ni att lära er: När Kobylak har ett läge – då sitter den – då går skotten i. Han är en otroligt bra skytt och det kommer att passa bra in i vårt spel med en gubbe som står och dräper i skott.

Anton Kobylak-Berglund:

– Ja, just nu försöker jag hitta min egen rytm. Jag kan inte göra så mycket mer – det kommer att börja klicka snart igen. Vi har två matcher kvar innan landslagsuppehållet och efter det ska jag vara 100 procent.