För nio år sen spelade Adam Rönnqvist i U18-landslaget.

Sen dess har inte BC Luleå-guarden varit med i blågult.

Fram till i söndags.

Då, i den andra träningslandskampen mot Holland, gjorde Luleåsonen sin seniordebut i landslagssammanhang när Sverige föll mot sju poäng.

– Jag fick lira tre minuter kanske. Det gick väl helt okej. Det var roligt att få komma in och lira, mer än så var det väl inte, säger Adam Rönnqvist, som alltså fick sparsamt med speltid:

– Man hinner inte visa jättemycket. Jag hade kanske önskat att jag hade fått lite fler minuter, men det är inget man kan göra.

Nu har du i alla fall stökat av debuten.

– Jo. Det var skönt.

Men som sagt: Han hade hoppats på att få en större roll under helgens två matcher.

– Ja, gärna – så man kan visa att man kan göra något och så där. Man hinner inte komma in i matchen på så där få minuter.

Å andra sidan är det väl hyfsad konkurrens.

– Jag har väl fyra spelare framför mig som alla spelar internationellt. Så det är klart, det är ingen lätt grej att slå ut nån av dem.

När landslaget kom tillbaka till Sverige för fortsatta förberedelser inför kvalet till VM-kvalet – två träningslandskamper mot Estland återstår – fick också Adam Rönnqvist ett negativt besked från landslagsledningen.

– Nu ska jag hem till Luleå. Jag blev hemskickad. "Ludde" Håkansson kommer i veckan och då var det nån som var tvungen att lämna – och det blev jag, säger Rönnqvist.

Hur känns det då?

– Det är klart att det hade varit roligt att vara med hela vägen, men samtidigt: Om man vet att man inte kommer få några minuter är jag nästan hellre hemma och tränar och förbereder mig för Champions League-kvalet som vi har i september. Om man nu kommer med och inte får spela något blir det som inga träningar när matchandet börjar komma igång. Så det är inte hela världen, men som sagt: Det är klart att jag hade velat vara med.

Han är dock reserv på hemmaplan och är redo om han blir inkallad igen.

– Saker och ting kan ju hända, absolut. Man får se om man får komma ner hit igen eller om det var sista gången, säger Rönnqvist.

BC Luleås andra bidrag, Denzel Andersson, spelade ingenting i helgen på grund av en stukad fot.

Han är fortsatt med i truppen.

– Han skulle röntga foten i dag och kolla så det inte är något allvarligt. Det finns inte så jättemånga stora killar i Sverige som är tillgängliga så jag tror Denzel kommer att vara viktig och att de verkligen vill ha kvar honom, säger Rönnqvist.