För drygt tre år sedan började Elin Rova, 25, med crossfit. Men det var först för ett och ett halvt år sedan hon började satsa för fullt.

Sedan dess har det gått fort.Riktigt fort – också.

– Det var då jag började gå mer all in för det, med två träningspass per dag och sådär. Innan det körde jag några gånger i veckan, säger Rova.

Varför valde du att satsa lite extra för ett och ett halvt år sedan?

–Det gick lite bättre. I samband med att det började gå bättre så vill jag åka på fler tävlingar. Det är en väldigt kul sport.

Och dessutom verkar du vara en sjukt stor talang.

– Ja, kanske. Eller... Jag skulle inte säga talang. Ibland kan jag önska att jag hade haft en bakgrund inom tyngdlyftning eller gymnastik. Men talang? Hårt slit skulle jag säga. Det gör att man blir lite bättre.

Varför önskar du att du hade en bakgrund inom tyngdlyftning eller gymnastik?

– Då hade man fått lite delar som är stora i crossfit gratis med sig. Nu måste man bli bättre på allt. Jag kan inte luta mig tillbaka på något, känna att det är jag bra på. Hade jag hållit på med gymnastik hade jag kanske haft betydligt lättare för vissa moment.

Men det är väl ett bevis på att du har just talang? Du har inget gratis men är redan uttagen i landslaget?

– (Skratt) Ja, kanske.

Och nu ska du på VM?

– Ja, det ska bli så häftigt alltså.

Sverige skickar totalt tio atleter till VM i San Fransisco. Två av dessa kommer från Luleå.

Tävlingen startar den 21 oktober. För Elin Rova blev det en kort uppladdning. Hon fick reda på att hon var uttagen för endast fyra dagar sedan.

– Det har gått väldigt fort, måste jag säga. Jag har inte hunnit fundera på någon målsättning ännu egentligen. Det ska bara bli jätteroligt att få åka dit med en massa härliga och starka människor. Sen får vi se hur det går, säger Elin Rova och fortsätter:

– Vi är fem killar och fem tjejer som åker. Vissa ska tävla individuellt och vissa i lag. Jag vet inte än vilka som ska göra vilket ännu. Men det känns bara spännande och roligt att få ge allt och få sätta Sverige på kartan.

Du vägrar att erkänna att du har talang för det här. Men vad är det som gör att du är så bra på crossfit?

– Jag tror att jag har ett ganska bra psyke. Jag älskar när jag ser att den jag kör emot vilar eller släpper stången. Det går jag verkligen igång på. Då fortsätter jag bara att köra.

Det måste vara hemskt att möta dig...

– (Skratt) Förhoppningsvis tycker folk att jag är det.

Hur mycket tränar du?

– Det är lite varierande. När jag har praktik så blir det lite mindre. Då är det svårt att få till två pass om dagen. Men när jag är ledig försöker jag träna två pass om dagen. Det brukar bli mellan tre och sex timmar varje dag.

Va?!

– Ja. Om det blir två pass kan det bli sex timmar. Men då är det lugnare grejer ibland, som rörlighetsträning till exempel.

Enligt Elin Rova finns det mycket fördomar mot personer som ägnar sig åt crossfit.

– Ja, gud ja. Jättemycket. Folk säger att om "man inte är bra på något och halvdåligt på allt, då är man bra på crossfit". De tror att vi bara sliter och slänger. Jag personligen känner inte att det är jobbigt. Det är mer deras förlust att de inte testat på crossfit. Lite så tänker jag.