Nykomlingen Assi IF har gjort en remarkabel debutsäsong i landets näst högst serie. Man var med i kampen om en allsvensk plats fram tills den näst sista omgången och när serien summeras placerar man sig som fyra i tabellen.

Väldigt mycket stod på spel i den sista omgången av Elitettan 2017. För Assi var det i och för sig bara en fråga om man till slut skulle hamna på en tredje- eller en fjärdeplats i sluttabellen, men för hemmalaget IFK Kalmar var det en allsvensk plats som låg i potten. Om IFK Kalmar tog minst en poäng skulle den allsvenska platsen vara klar.

Det strålande vädret och matchens betydelse gav hopp om att man skulle kunna slå det gällande publikrekordet på 1029 personer från 2011 då man mötte Ldb Malmö i cupen.

Artikelbild

| Målfarlig. Fernanda Da Silva stod för ett mål mot Kalamar. Totalt elva under säsongen.

Det gjorde man med råga. Hela 2039s personer var på plats på ett soligt Gröndals IP vid foten av Ölandsbron.

Publiken fick se ett riktigt målfyrverkeri där hemmalaget var i förarsätet genom hela matchen, men Assi bjöd upp på ett bra sätt.

IFK Kalmar tog ledningen på straff redan efter fyra minuter och gjorde därefter 2–0. Men när Elin Nilsson skruvade in en hörna för Assi var det dramatik igen.

Kalmar gjorde därefter två mål till och i ledning 4–1 kändes allsvenska platsen klar. Men än en gång visade Assi att man besitter hög moral. Elin Nilsson pangade in ett inlägg och Fernanda da Silva gjorde 4–3 på straff. I det läget blev det rejält nervdaller i Kalmar.

Hemmalaget vinner ändå till slut med 6—3 efter tre mål från Amanda Fredriksson och är klara för Damallsvenskan 2018.

Det är en vemodig men stolt Assitränare som summerar matchen efteråt.

– Det är ett fantastiskt gäng. Vi visar återigen att vi kommer igen. Fast vi inte har så mycket att lira för, så kämpar ändå tjejerna på ett berömvärt sätt, säger Fredrik Söderholm som nu slutar som tränare.

– Det känns jättevemodigt. Jag har haft två fantastiska år i Assi som ledare och jag önskar verkligen klubben och tjejerna lycka till.

Vad tror du att klubben lärt sig under den här debutsäsongen i Elitettan?

– Jag tror att vi lärt dem vad som krävs för att vara på elitnivå. Det är en faktor som många kommer att med sig inför nästa säsong. Sedan finns det så klart mycket att jobba på när det gäller teknik och passningsspel. Det tror jag att nästa ledare får jobba hårdare med.

– I dag möter vi ett Kalmar som har betydligt mer motivation än oss. En tabell ljuger aldrig och jag gläds verkligen med dem. Vi är fyra i alla fall och det är jag jäkligt nöjd med i alla fall..