För två år sedan lockade Piteå Elit över juniorlandslagsåkaren Lisa Vinsa till sin organisation.

Två år senare väntar den nu 21-årige Jukkasjärviprodukten fortfarande på sitt stora genombrott på seniornivå. Under sina två säsonger i den vita tävlingsdressen har hon hamnat i skuggan av Charlotte Kalla, Sofia Henriksson, Magdalena Pajala och Jennie Öberg.

– Det är klart att jag också vill vara där de är. Men jag måste vara realistisk och inse att jag inte har tränat på den här nivån i så många år, säger Lisa Vinsa.

Artikelbild

| Målmedveten. Lisa Vinsa vill etablera sig som en pålitlig internationell åkare på seniornivå.

När hon skrev på för Piteå Elit inledde hon även ett samarbete med Charlotte Kallas personliga tränare Magnus Ingesson. Sedan dess har duon jobbat stenhårt med att hitta en vinnande upplägg som ska ta Vinsa hela vägen till världseliten.

– Han är duktig på att vägleda mig rätt, säger 21-åringen.

Hennes ambitionsnivå och träningsvillighet har det aldrig varit något fel på. Med 800 konditionstimmar det senaste året håller hon en hög mängdnivå.

På grund av hennes iver och hundraprocentiga träningskaraktär har faktiskt Magnus Ingesson varit tvungen att dra i handbromsen och ändra på en del detaljer i upplägget.

– Sedan jag bytte till Piteå Elit har jag fått en bättre planerad träning med bättre kvalité och givetvis fler träningstimmar, säger hon och fortsätter:

– Jag har alltid gillat att träna, men jag har väl inte förstått vad det innebär att göra det på den här nivån. Nu tänker jag ännu mer på vad jag egentligen gör under varje pass – allt ska handla om kvalité.

Utöver träningsupplägget har även återhämtningen mellan alla träningspass varit en svårighet.

– Allt vid sidan om skidåkningen måste funka också. Man måste få återhämtningen – ibland vill man för mycket och det påverkar överallt, säger hon och fortsätter:

– Det är viktigt att man hittar ett lugn i vardagen – att allt runt omkring fungerar. Är det harmoni vid sidan om så vet jag att det går bra även i spåren.

Säsongen 2017/2018 hoppas hon att hennes noggrannhet och förbättrade träningsupplägg under de två senaste åren ska visa sig i resultatlistorna.

– Man lägger ner väldigt mycket tid och det gör man därför att man vill komma ut och köra i världscupen. Det är ju ändå där jag vill vara, säger hon och fortsätter:

– Lyckas jag hitta rätt i träningen och vardagen så är jag inte så långt bort från att lyckas med mina mål. Jag tror verkligen på det här.

Men hon är medveten om att det fortfarande handlar om att behålla tålamodet.

– Jag vill vinna och åka världscup – det vill jag verkligen. Men jag måste även bli bättre på att berömma mig själv över bra prestationer. En sjundeplats för mig i år är kanske som en vinst om något år, säger hon.

– Under de två senaste säsongerna har jag blivit duktigare på att känna mig nöjd. Inte nöja mig – men nöjd för stunden.

Hon tar sin sjundeplats i SM den 25 mars i år som ett exempel. Vinsa var aldrig med i medaljstriden under det tre mil långa fristilsloppet – men prestationen i Umeå var hennes bästa under hela säsongen.

– Det är ett bra minne. För mig var det ändå som en vinst på flera sätt. Exempelvis har jag aldrig sett skejt som min starka sida, säger hon och fortsätter:

– Tidigare har jag känt att 10 kilometer klassiskt är min grej. Men att utvecklas på flera punkter är en skön känsla för självförtroendet.

I vinter hoppas hon kunna glädjas över mer än sjundeplatser.

– Utöver att göra debut i världscupen är U23-VM också ett drömmål. Jag blev sjuk under U23-VM i vintras och fick aldrig göra mig själv rättvisa i USA (Soldier Hollow).