Nyåker, Påläng, en torsdagkväll i augusti. På fotbollsplanen strax utanför Kalix tränar Pålänge Gifs herrlag inför den nervkittlande avslutningen på norrfyran. Tre lag – Pålänge, Skogså och LSK – slåss om kvalplatsen till trean bakom stabila serieledaren Ohtanajärvi/Aapua. Det hade kunnat vara vilket norrbottniskt lag som helst i vilken gärdsgårdsserie som helst.

Det är det inte.

Fredag 28 juli anmäldes Ludvig Iresund, 24, försvunnen i Kalix. Fyra dagar tidigare hade Iresund kontakt med Norrbottens Medias distribution, där han jobbade. Det kan ha varit sista gången någon pratade med honom innan försvinnandet. Polisen går ut med en efterlysning och på lördagen hittas Iresunds svarta cykel vid en grusväg i Karlsborg, nära E4:an. Sedan dess har polis, helikopter och frivilligorganisationen Missing People sökt efter honom, massor av tips har kommit in till Kalixpolisen, folk har hävdat att de sett Iresund på platser från Umeå till Haparanda men några fler spår av Iresund har ännu inte upptäckts.

Artikelbild

| Topplag. "Det har gått ganska bra i år, det är väl vi, Skogså och kanske LSK som ska göra upp om det", säger Oskar Lundström.

På en krok i omklädningsrummet på Nyåker hänger en handduk, handskar och en målvaktströja på en stång ovanför. På bänken under står ett par skor.

Det är drygt en månad sedan grejerna användes.

– Det är olustigt. Vi vet ingenting, det finns ingen information och de sökinsatser vi varit med på har ju inte gett någonting, säger Oskar Lundström, lagkapten i Pålänge.

Ludvig Iresund kom till Pålänge för två säsonger sedan – och han var en sensation i kassen. Han var så bra att lokalkonkurrenten IFK Kalix, en division högre upp, värvade honom. Men Iresund hade ingen bil, bodde långt utanför samhället och när han inte orkade cykla till träningarna blev närvaron lidande. Sejouren blev bara ettårig och inför årets säsong var han tillbaka i Pålänge.

Artikelbild

| Byaföreninge. På Nyåker, strax utanför Kalix, tränar Pålänge Gif.

– Han var fruktansvärt duktig första året han kom till oss – han gjorde till och med ett mål, när han gick upp på en hörna och nickade in kvitteringen mot Skogså. Det funkade inte riktigt för honom i IFK Kalix, så han kom tillbaka till oss, säger Lundström.

När det stod klart att Iresund försvunnit samlades laget för att hjälpa till i sökandet. Både spelare och andra personer från klubben har gått skallgång den senaste månaden och trots att laget kör hårt för att erövra den åtråvärda kvalplatsen uppåt finns det alltid en giltig orsak till träningsfrånvaro.

Artikelbild

| Saknad. Ludvig Iresunds målvaktsutrustning hänger fortfarande kvar i omklädningsrummet.

– Jag har varit tre gånger och sökt, vi har varit två gånger med laget. Vi har sagt att om någon vill vara med i eftersökningarna så behöver man inte oroa sig ifall man missar träningar, säger Lundström.

Hur påverkas ni av att han försvunnit?
Artikelbild

Försvunnen. Ludvig Iresund har varit borta sedan den 24 juli.

– Vi snackar ju en del om det. Vars är han? Varför låg cykeln där, så nära E4:an? Har han farit till Finland? Söderut? Så där funkar det ju, man spekulerar när man inte vet något. Det är en väldigt olustig situation.

På måndag spelar Pålänge mot Lira, en viktig match i raden av viktiga matcher på slutet för att ta chansen att kvala uppåt.

Artikelbild

| Saknad. Ludvig Iresunds målvaktsutrustning hänger fortfarande kvar i omklädningsrummet.

– Vi försöker köra på som vanligt. Vi hoppas att de hittar Ludvig, det är väldigt mycket ovisshet. Man vill ju bara veta vad som hänt, säger Lundström.