Direkt efter Luleå Baskets skrällseger i den första SM-finalen mot Udominate ropade veteranen och lagkaptenen Anna Barthold så här:

– Nu ska vi hem till Luleå. Där älskar jag att spela. Det kan du skriva. Nu vill jag ha fullsatt på läktarna. Det kan du ha som rubrik.

Minuterna innan Luleå Baskets torsdagsträning i Luleå Energi arenas B-hall utvecklar Barthold betydelsen av publiken under hemmamatcherna:

Artikelbild

– Jag hoppas att det kommer vara fullsatt på läktarna i fredagens match, för jag tror att det kommer bli en väldigt bra match. Det blir som en sjätte spelare. Vi har tagit tre SM-guld inför vår underbara publik. Vi älskar verkligen att spela här hemma. Jag älskar att spela inför den här publiken. Nu har vi riktigt kul på planen med och jag tror att det smittar av sig på publiken, säger den landslagsmeriterade stjärnan och fortsätter sedan:

– Vi hoppas verkligen att alla kommer och hejar, att de är lite osvenska, står upp och viftar med t-shirtar och skriker och klappar med händerna.

I den första finalen fick de regerande mästarna Luleå Basket en drömstart på matchen. Det chockade storfavoriten Udominate, som omedelbart tvingades anpassa sitt spel efter norrbottningarna.

– Vi kommer fokusera på vårt spel och vår match. Sen vet vi att Umeå kommer komma ut väldigt redo. Jag tror inte de förväntade sig den starten på matchen som vi fick i första finalen.