Drama i damsprinten – alla föll: "Chanslös"

Sverigepremiären i Gällivare avslutades med sprint. I damernas final så fanns såväl Emma Ribom som Jonna Sundling, men en krasch förstörde dagen. "Jag hamnade i diket", säger Ribom.

Nadine Fändrich vann den högdramatiska sprintfinalen. Det blev en final där samtliga sex åkare kraschade. Till vänster skymtar Jonna Sundling som blev trea.

Nadine Fändrich vann den högdramatiska sprintfinalen. Det blev en final där samtliga sex åkare kraschade. Till vänster skymtar Jonna Sundling som blev trea.

Foto: Håkan Stridblom

Längdskidåkning2019-11-24 14:17

Nadine Fändrich, Schweiz, var den enda åkaren i finalen som inte föll vid masskraschen. Hon vann också finalen ganska så enkelt.

Det som hände var att Moa Lundgren gick tufft i en isig kurva och rev med sig fyra andra åkare. Den enda som klarade sig var Fändrich som låg en bit bakom klungan som kraschade. Fändrich kraschade dock också senare i finalen, men hennes lucka bak till de övriga var nog stor för att schweisiskan skulle hålla ända in i mål.

Piteå Elits Jonna Sundling och Emma Ribom hade imponerat under hela dagen. I finalen så tog det dock tvärstopp och det var en rejält besviken Ribom som konstaterade efter målgång.

– Jag hade ingenstans att ta vägen när dom ramlade framför mig. Jag hamnade i diket, säger en besviken Ribom efter sjätteplatsen i finalen innan hon fortsätter:

– Det var tajt om positionerna och ... nä det är bara surt nu.

Emma Ribom som åkte alla tre dagarna och fick placeringarna fem, sex, sex.

– Som helhet är det jättebra och en riktigt skön start på säsongen. Det tar jag med mig till fortsättningen av säsongen, säger Ribom.

Trea i finalen blev Piteå Elits nyförvärv Jonna Sundling. Inte heller hon kände att det fanns någon annan väg att ta när åkarna framför henne föll.

– Jag bara flög, säger Sundling innan hon fortsätter:

– Jag kände strax före allt blev kaos att jag var bra med och hade ett fint läge inför avslutningen. 

Såg du vad som hände?

– Allting gick så fort. Det enda jag hann tänka var att det här blir inte bra. Jag trodde att de som låg bakom oss skulle klara sig, men det blev inte så.

Jonna Sundling är 

– Jag har gjort mitt, men givetvis hade jag hoppats på en bättre final. 

Det fanns viss kritik mot spåren under slutet av sprinttävlingarna.

– Det är väldigt dåliga spår på vissa ställen, säger Sundling.

Hade det inverkan på kraschen?

– Nej det tror jag inte. Det handlade nog mera på att det vart lite väl aggressivt av vissa åkare.

Du vill inte nämna några namn?

– Nej, men det är tråkigt när sånt här händer, säger Jonna Sundling slutligen.

Nu väntar några ovissa timmar för de åkarna som inte redan har fått svar på om de tar en plats i laget som tävlar i Ruka under kommande helg då Världscuppremiären avgörs.

Topp 3

1) Nadine Fändrich, Schweiz, 2) Linn Svahn, Östersunds SK, 3) Jonna Sundling, Piteå Elit.

Jonna Sundling hamnade på pallen i bägge tävlingarna hon ställde upp i.
Jonna Sundling hamnade på pallen i bägge tävlingarna hon ställde upp i.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!