Kurirenmästerskapet brukar bli en nagelbitare och 2017 års upplaga var inget undantag. Varken C, D eller B-ponnykategorierna var avgjorda förrän sent på söndagen.

Men vi börjar i en annan ände.

Under Kurirenmästerskapen hölls även kval till Sverigeponnyn där vinnaren får en chans att åka ner till semifinal inför storpublik i Scandinavium i Göteborg. Vinnaren blev Maja Larsson, Luleå Ridklubb.

Artikelbild

| Katastrofbra. Selma Holmgren hade en grym lördag och vann bägge dressyromgångarna. På söndagen blev det nagelbitande spännande sedan hon bommat i hoppningen. Men det blev seger till sist.

– Alltså, det är helt sjukt. Det känns jättebra. Jag tror inte att jag har fattat det ännu. Alla andra var så himla bra så jag trodde aldrig att det skulle gå.

Men det gick och i februari bär det av söderöver.

– Nu blir det att träna stenhårt i tre månader!

Förutom detta var det en hård och jämn kamp om de tre Kurirentäcken som stod på spel och som vinnaren i varje kategori kan stoltsera med. Och det fanns ett mönster bland årets tre vinnare. Lina Labba gjorde två jättebra dressyrtävlingar med sin C-ponny Pegasus på lördagen och hade med sig 14 poäng till söndagens hoppning där det gick:

Artikelbild

| Fint avslut. Julia Järnberg och hennes ponny Greta gjorde sin sista tävling tillsammans. "Och det här var det bästa avslut jag kunde tänka mig" sade Julia Järnberg som vann kategorin B-ponny.

– Förjävligt. Han är inte riktigt någon som vill hoppa, så jag hade det på känn. Det har varit skitnervöst hela dagen, ända fram till sista klassen, sista ekipaget.

Men sedan var det klart att Lina Labba vunnit sist första Kurirentäcke någonsin. Piteå Ridklubbs Selma Holmgren hade en liknande lördag med D-ponnyn Hansas Daisy, men strålande dressyr och sedan gick det katastrofdåligt i hoppningen.

Artikelbild

| Första täcket. Lina Labba och hennes syster turas om att rida Pegasus och i år var det Linas tur att ställa upp i Kuriremästerskapen. Det slutade i succé för ekipaget.

– Dressyren gick dock fantastiskt bra och det var vår comeback, vi har inte tävlat på ett år, så det känns riktigt roligt.

För Selma var det, dessutom både första Kurirenmästerskapet och första hopptävlingen. Och hon gillar upplägget

– Vi har inte så många kombinationstävlingar i Norrbotten så det är en fantastiskt rolig tävling och en bra chans för de som är duktiga på båda grenarna.

Även de sista vinnarna, i kategori B, Julia Järnberg och Greta gick fint i dressyren och satte personligt rekord. Men det var en annan sak som var speciell för dem.

– Det här var vår sista tävling tillsammans och så blev det ett drömavslut, säger Julia Järnberg.

Att de går skilda vägar beror helt enkelt på att Julia blivit för gammal och ska byta till D-ponny nästa år. Men Greta kommer att finnas kvar i hennes närhet.

– Det känns också jättebra, hon har betytt otroligt mycket för mig och nu kommer en annan liten flicka att få rida med henne istället.