Säsongen för världens främsta konståkare startade redan i september men Alexander Majorov har liksom smugit i gång. Anledningen var hans benmärgsödem som gjorde att han missade VM i våras.

Han blev nia i säsongsdebuten i Finlandia Trophy men uteblev från Elitserien i konståkning.

– Det har gått framåt och varit bra. Det har inte varit det bästa men har ändå gått uppåt. Skadan är en sårskorpa men den har läkt ihop. Det känns att man har haft något där. Det gör inte ont men fortfarande är man osäker på hur mycket man kan anstränga sig. Man håller hela tiden koll på skadan så det inte blir värre, säger han.

Artikelbild

| Lurigt. I Alexander Majorovs senaste tävling drabbades han av näsblod.

Svårigheten på hans program blir allt svårare och nu börjar Majorov mer och mer tillbaka till sin gamla nivå igen.

– Formen har gått uppåt, kvadruplarna är tillbaka, programmen är lika svåra som för tre år sedan så. Det är bara att lyckas prestera på tävlingarna nu och försöka ge järnet, säger Majorov.

För två veckor sedan var han en av tolv deltagare som ställde upp i Rostelecom Cup i Moskva. Där kom han på sista plats i en tävling där hans åkning försvårades av andra omständigheter.

– Egentligen var tävlingen i Moskva min första tävling där jag hade ökat svårigheten för man var tvungen att ha med svåra grejer i programmen. Där blev jag extremt sjuk efter en förkylning som höll i sig i nästan en vecka. Jag var helt förstörd och åkte mig igenom tävlingen fast blodet sprutade under fria åket, säger han och fortsätter:

– Det gick ändå helt okej men det var ändå långt från mitt max. Korta åket var inte dåligt men helt okej. I fria åket blev jag tvungen att skippa piruetter på grund av näsblodet. Så jag tappade massa poäng i onödan.

I helgen väntar Warsaw Cup i Polen och förhoppningen är att prestera bättre än i Moskva där han stannade på 192.14 poäng.

– I Polen vet jag inte ens vilka som tävlar men jag vill över 200 poäng och sedan sikta mot 220 efter det. Det kommer nog att gå bra. Får jag bara sova och vila lite kan jag prestera som bäst när det gäller.

Är EM stora målet?

– Det är både och för det är både EM och VM. Det de viktiga för VM är bland annat ett kval till OS 2018 som man måste kvala in på. Det är det bästa att kvala in direkt och inte göra någon extra tävling. Förra säsongen var jag borta så jag vill visa att jag är på väg tillbaka.

Efter tävlingen i Polen väntar NRW Trophy i tyska Dortmund om två veckor. Därefter är det SM i Malmö i mitten av december där Majorov får sällskap från Luleå Konståkningsklubb. Lillebror Nikolaj Majorov tävlar i juniorklassen medan Clara Callne är med bland damerna. Dessutom får Tore Vallgårda göra SM-debut i ungdomsklassen.