På BC Luleås hemsida har klubbdirektören Lars Mosesson skrivit en lång krönika där han vill se att svensk basket blir starkare, bredare och mer intressant.

– Jag vill bara få ut vad jag känner, säger han till Sporten.

Han nämner en hel del saker som behöver förbättras. Framför allt vill ha se fler lag i herrligan SBL. I år ingår endast åtta lag i serien där sex av dem går vidare till slutspel i vår.

– För att basketen ska växa sig starkare och intresset ska höjas så måste vi få in fler lag, matcher och spelare i svenska basketligan.

Det hade inte behövt vara så. Stockholmsklubbarna AIK och Djurgården samt Köping hade som ambition att ta steget upp redan i år. Men trots bra publiksiffror uppfyllde ingen av klubbarna Svenska Basketbollförbundets kravbild.

– I dag krävs det för mycket av en förening för att ta sig upp till SBL. Det måste vara enklare att göra det, säger Mosesson bland annat.

Han menar att det borde finnas plats för 12–14 lag i Sveriges högsta liga. Utöver redan nämnda lag finns två kompetenta lag i Göteborgsklubben Högsbo och Wetterbygden från Huskvarna.

– Vi har alldeles för många lag som borde kunna spela i basketligan i dag som väljer att spela i superettan. Vi måste agera nu och se till att dessa lag tar steget upp, säger han.

– Ordnar vi det så är jag övertygad om att intresset ökar rakt igenom.

Läs hela krönikan på BC Luleås hemsida (OBS! Extern länk)