Tio svenskar har blivit uttagna att åka till USA för att vara med på crossfit-VM i slutet av oktober.

Två av dessa bor i Luleå – Elin Rova och Marcus Ericsson.

– Av tio personer från hela stora Sverige är två härifrån. Det är ganska coolt ändå, säger Marcus Ericsson.

Artikelbild

| crossfit

24-åringen har ett förflutet som hockeyspelare. Han har spelat i Luleå Hockeys olika juniorlag och även spelat juniorhockey i Nordamerika.

Han har också spelat i hockeyettan med Mörrum.

Men nu satsar Marcus Ericsson helhjärtat på crossfit.

– Det blev ett naturligt sätt att få fortsätta med tävlandet. Det är kul att få fortsätta med hela tävlingsgrejen, säger Marcus Ericsson och fortsätter:

Artikelbild

– Mot slutet med hockeyn så var det träning som var grejen. Jag fastnade för crossfit, utbildade mig till personlig tränare och sen var det bara att köra. Det är den bästa atmosfären att vara i .

Vad har du för mål med VM?

Artikelbild

– Givetvis åker jag dit för att vinna. Men det ska bli kul att bara tävla. Man känner många av dem som ska fara dit.

När Sporten besöker gymmet där Ericsson tränar så slår han ett personligt rekord i over head squat. Det är knäböj med raka armar. Stången är helt enkelt ovanför huvudet när han kör den övningen.

Artikelbild

Hur mycket vikt han kör med?

150 kilo.

Artikelbild

– Det var ett personbästa, säger han lugnt.

Så du är i bra form inför VM?

– Jag hoppas att jag är det. Tyvärr kommer inga over heads squats i VM. Men det känns som att jag är i bra form i alla fall.

Just den här övningen kanske inte säger så mycket för våra läsare. Vad har du för personliga rekord i knäböj, marklyft och bänkpress?

– Jag har 216 i böj, 235 i mark och 145 i bänk. Men det är egentligen inte de tunga lyften som är det viktigaste i crossfit. Visst ska du kunna lyfta tungt, men det är mycket konditionsbaserat också. Det kan vara en tung vikt, men vi ska lyfta den flera gånger. Man måste ha en bra blandning där. Det räcker inte att slå världsrekord i benböj. Vi måste kunna springa milen med och sådär.