Fredagen den 1 december blev det fastställt. Det nya systemet innebär att så kallade ”flygande byte” kommer att genomföras. Det betyder att man under en match kommer kunna byta in alla sju avbrytare, vilket leder till att alla kan få speltid, som är målet med denna regeländring. Svenska Fotbollsförbundet menar att alltför många spelare väljer att sluta på grund av dem inte får spela.

– Orimligt att på en sådan nivå få åka långa sträckor och inte få speltid, det leder till att många lägger av, sa tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager till Fotbollskanalen efter beslutet.

Sportredaktionen kontaktade tre damlag från division 1. Åsikterna är delade.

AFC Luleås sportchef Jörgen Andersson är neutralt inställd till beslutet:

– Det är förmodligen smarta människor som står bakom beslutet, det togs av en förståelig anledning. Jag tror mer på att det kan gynna division 2- och 3-spelare, de kommer få chansen att visa framfötterna. Jag har svårt att se detta resultat leda utvecklingen framåt. Jag tror vissa klubbar kan dra nytta av det. Inte alla.

SvFF:s beslut påverkar även Infjärdens SK där Josef Hedlund är huvudtränare.

– Vi får köra på den ändring som gjorts. Det är både positivt och negativt, svårt att avgöra nu. Finns inte mer att göra än helt enkelt vänta och se hur detta påverkar fotbollen. Jag tycker dock, att detta beslut gick igenom väldigt snabbt, avslutar Hedlund med.

Notvikens IK sportchef för damer i division 1, Börje Lööw, berättar om både positiva och negativa aspekter.

– Negativt för den ena betyder positivt för den andre. I 90:e minuten brukar konditionsstarka lag avgöra matchen. Med detta beslut kan lag med sämre konditionsförmåga byta in spelare i slutet vilket då är missgynnande för det bättre laget. Fördel för lag kan också vara att man i straff-, nick- eller frisparkslägen kan byta in spelare som är duktiga på det, men inte håller för att köra en 90 minuters match. Sådant spel går emot det sportsliga.

Division 2 och 3 inom herrfotbollen kommer även att röras av dessa ändringar. Piteå IF:s sportchef Jens Hedström är skeptisk till förändringen.

– Vi tappar seriositeten i vår division. Division 1-serien påverkas ej av detta beslut, vilket känns som att vi rullar åt andra hållet då de istället utvecklas, säger Hedström till Piteå-Tidningen.