Omark laddar upp inför andra säsongen

Luleå. Första NHL-säsongen är avklarad.

Nu nalkas den andra - som alltid sägs vara den svåraste.

- Det blir en tuff camp i september, säger Linus Omark.

51 NHL-matcher.

27 poäng.

Siffrorna glöder inte, men Linus Omark tog NHL med storm redan under debutsäsongen i världens bästa ishockeyliga.

På näthinnan hos NHL-reportrarna och Edmontonsupportrarna sitter fortfarande hans omtalade straffmål och besvikelsen som kablades ut i de kanadensiska TV-kanalerna när han blev nedskickad till farmarlaget Oklahoma City.

- Jag var inte alls glad att bli nedskickad till AHL. Jag tyckte att jag gjorde en jättebra camp och spelade exakt som jag skulle. Det var tufft att ställa om när jag blivit petad. Jag var bara arg och sur på planen, på domare och motståndare.

- Men jag är jävligt glad nu i efterhand att de skickade ner mig. Jag fick lära mig mycket av det. Det började gå bättre och bättre i AHL och sedan fick jag chansen i NHL.

Linus Omark anländer 38 minuter sent till intervjun. Han kommer springandes med golfbagen över ena axeln.

- Jag ber om ursäkt, jag trodde inte att den skulle bli av och var på golfbanan med "Olle" (Niklas Olausson) och "Marre" (Mats Lavander) när du hörde av dig.

"Var riktigt sliten"
Första säsongen i Nordamerika tog på krafterna,
både fysiskt och mentalt.
Linus Omarks Edmonton Oilers blev jumbo i hela NHL och fick aldrig chansen i slutspelet. Men Övertorneåsonens säsong tog inte slut där utan han skickades till farmarlaget Oklahoma för att delta i deras slutspel. När 24-åringen landade i Luleå efter totalt 85 matcher i bagaget fanns det inte mycket krafter kvar.

- Jag var riktigt sliten. Jag fick ont i ryggen på slutet, men var sliten mentalt också. Jag gjorde ett pass på tre veckor och höll bara igång med lugnare träning.

Hur ser du tillbaka på din första NHL-säsong?

- I början handlade det om att ställa om sig. Det tog åtta-tio matcher innan jag kom in i liten rink. Mot slutet av säsongen fick jag mycket förtroende sista 20 matcherna.Jag tycker att det gick jättebra. Det var stor skillnad från de första NHL-matcherna. Men så är det i vilken liga som helst. Så var det i KHL, elitserien, A-jun, B-jun. Men nu har jag testat på NHL och vet vad som gäller, säger han.

Hård konkurrens
Edmonton Oilers bygger för framtiden. Återigen fick klubben välja först i draften och värvade superlöftet Ryan Nugent-Hopkins. Även Timrås Anton Lander och den dyraste i spelartruppen,
Ryan Smyth, har anlänt från Los Angeles Kings. För tillfället har Edmonton 15 forwards i truppen och där ska Linus Omark försöka slå sig in.

- Det blir en tuff camp i september. Jag har fokus på att ta plats i laget och jag vill bara in och visa där.

Hur ser du på dina chanser att ta plats?

- Nu vet de vad jag är för spelare. Jag hoppas att Edmonton ger mig chansen. De har varit positiva, men jag vet inte hur de planerar. Jag kan bli tradad precis som min förra lagkamrat Andrew Cogliano.

Patrik Berglund berättade i en intervju med Expressen att han inte riktigt tog sommarträningen på allvar efter första NHL-säsongen, hur ser du på det?

- Jag gör det jag tror på och allt för att komma i form till säsongen och kommer att göra allt för att lyckas. Jag har två månader kvar av försäsongen och kommer att vara förberedd när det drar igång. Jag har inte pratat med Luleå än, men jag hoppas få köra med dem när de samlas den 25 juli.

Andra NHL-säsongen?

- Jag är inte rädd för den. Jag har haft andra säsonger
i Luleå också. Klart det är högre press andra säsongen, men det är bara att köra på. Tänker man i de banorna går det dåligt.

Vad tror du om Luleås kommande säsong?

- Jag tror de tar ett snäpp till och går till final. På pappret ser det riktigt bra ut. "Rönken" (Jonas Rönnqvist, tränare) måste få cred för att han gör det bra.

Ett år kvar på kontraktet med Oilers, vad händer sedan?

- Jag vill vara kvar i NHL. Det är ändå världens bästa liga och allting är proffsigt. Jag vill spela där så länge jag kan och får.

Johan Harju bygger just nu hus i Luleå, går du i samma tankar?

- Tanken har slagit mig, men jag trivs bra i lägenheten på Kungsgatan. Just nu vill jag bo i Luleå, men jag vet inte om fem år. Tjejen är härifrån, men hon har också saker att säga. Jag förstår Johan, han trivs som fan här och jag har också kollat på hus, men då ska det verkligen vara något som jag vill ha innan jag köper.

Hjälper du Harju att snickra på huset?

- (skratt) Jag tror inte att jag får för honom.

 

Läsarkommentarer:

Omark laddar upp inför andra säsongen

  • Senaste nytt
  • TT
  • Mest kommenterade
  • Läs också:

Sport

  • Lokal sport
  • TT-sport
  • Mest läst