Börje Andersson-Junkka tog tittarna med storm i SVT:s serie Sverigeresan förra veckan. Där får man följa andretränaren/sporchefen/massören/materialaren i Parkalompolo IK som coachar sitt lag med stor entusiasm i Tornedalsderbyt mot Pol/Svanstein.

Börje är sedan långt tillbaka en stor profil i byn och nu har han även blivit rikskänd.

Kanal 5 hörde av sig och ville att han skulle komma till huvudstaden och medverka i programmet Breaking News med Filip och Fredrik.

Artikelbild

| Profilen. Börje Andersson-Junka blev snabbt folkkär när han dök upp i tv-rutan. "Det är roligt när folk tycker att det har gått bra", säger han.

Så det var bara att packa väskan och ge sig av.

– Det var en stor upplevelse att vara där. Ett minne för livet. Jag tänkte att man måste vara som man är och tala sitt eget språk. Det var en fin resa men det var jäktigt. Jag fick flyga dit, taxi till hotellet, därifrån äta och sedan till studion. Det går inte att berätta utan man måste uppleva det.

Hur var det att träffa Filip och Fredrik?

– Vilka fina människor. Två av dem roligaste jag träffat. Jag gillar såna där. Det var humor och högt tempo – hoppa hit och dit. De är ett par som passar bra för sån där underhållning. De är gjorda för det.

Artikelbild

Tillbaka. Under söndagen tog Parkalompolo IK sig upp i division 4 igen.

Hur känns det att få så stor uppmärksamhet?

– Det är roligt när folk tycker att det har gått bra. Jag hade inte väntat mig att det skulle bli så här. Tydligen har det slagit igenom i hela Sverige.

Artikelbild

| Börje Andersson-Junkka.

I tv-programmet förklarade Börje hur Sverige ska ta sig till VM i Ryssland. Han gav sina analyser defensivt och offensivt. Och hans taktik är stenklar: Långa bollar!

– Man kan alltid slå en höjdare om det är rätt läge. När Börje skriker höjdare vet laget att det är en lång boll som ska slås. Det fungerar bra hos oss.

Och även Zlatan Ibrahimovic kom på tal i tv-rutan.

– De ville veta om Zlatan kan förstärka landslaget och då sa jag att han gjort sitt i landslaget – och det tyckte dem också. Han kan vara inhoppare men inte som startspelare. Han skulle passa bra i ledarstaben, säger han och fortsätter:

– Jag tror att Janne Andersson inte har den inställningen heller. Han vill inte ha Zlatan ensam på topp, det var annat med Hamrén som hade det hela tiden. Janne har ett annat spelsystem så han kommer inte passa in.

Under söndagen säkrade Parkalompolo seriesegern i division 5 norra efter vinst mot Överkalix med 12–0 vilket innebär ett steg upp i seriesystemet.

– Nu blir det fyran nästa år. Vi har varit där förut men det är alltid något nytt. Det är en upplevelse att gå upp igen, säger Börje.