Tidigare under veckan visade många fans sitt missnöje på sociala medier då det stod klart att Mikael Renberg skulle delta i Luleå Hockeys 40-årsfirande innan matchen mot Rögle. Renberg har spelat 318 matcher med Luleå Hockey och hade C:et på bröstet sina två sista säsonger, men den känsliga övergången till Skellefteå AIK 2017 tog hårt på många fans.

2007 lämnade han Luleå för ärkerivalen efter en konflikt med klubben och sedan dess har det varit frostigt mellan parterna. Renberg har inte haft några officiella uppdrag för klubben – fram till torsdagskvällen.

Renberg äntrade isen på röda mattan tillsammans med de andra 14 lagkaptenerna.

Artikelbild

Efter hyllningen fick Sporten en pratstund med 45-åringen.

– Det är jättekul att vara tillbaka i Luleå. "Skuggan" (Stefan Nilsson) ville att jag skulle komma och vi har haft en jättetrevlig kväll, säger han.

Var det självklart att tacka ja till inbjudan?

– Egentligen var det det. Jag tänkte att det inte kunde vara så att en inte kommer. Det var givet. Framför allt efter jag hade pratat med "Skuggan". I slutändan var det ett givet ett beslut.

Artikelbild

Hur upplevde du hyllningen på isen?

– Det var kul. Det var roligt att vara ute på isen. Jag är bara en del av Luleå Hockeys historia så det kändes bra att vi var alla kaptener. Jag är inte mer än någon annan. Jag gjorde min tid så gott jag kunde och andra har gjort ett minst lika bra arbete.

Du såg lite tagen ut, var du det?

– Ja lite grann. Jag är lite tagen än.

Var du orolig över att du skulle bli utbuad?

– Nej, jag var inte orolig. Jag tycker det är lite tråkigt att media piskar upp en stämning som blir nästan otrevlig. De har sin roll i det här. Hade folk buat så hade de buat – jag kan inte göra så mycket åt det. Jag tänkte att det får bli som det blir, jag kunde inte tacka nej till en alldeles för trevlig inbjudan.

Hur är relationen mellan dig och klubben i dag?

– Vi har inga problem alls. "Skuggan" var min kapten och jag har spelat med "Bulan" (Thomas Berglund) under stora delar av min karriär. Däremot är det lite svårt i och med mitt jobb som expert. Man har sina favoritlag och Luleå är naturligtvis ett av dem, men jag måste sköta min expertroll och vara så neural jag kan. I dag bär jag den här tröjan (vit Luleå Hockey-tröja) men sedan får jag bära den efter jag har jobbat klart på SVT.

Är allt glömt och förlåtet?

– Ja, så kan man väl säga. Jag har inget agg mot föreningen. Det är en helt ny ledning som sitter i klubben i dag och jag har inget emot dem. Tvärtom – det är mina vänner som sitter där. Jag har ett bra förhållande med de som leder laget i dag.

Hur fortsätter kvällen nu?

– Vi kommer fortsätta att umgås. Det var jättekul att sitta där uppe och snacka med killarna. Alla berättade sin historia som kapten och jag fick berätta om då jag och lillesyrran satt och lyssnade på radion när Luleå spelade borta i Stockholm året klubben gick upp. Man har många minnen från Luleå Hockey, inte bara som aktiv utan även som ung pojke. Man har varit med på hela resan sedan klubben gick upp i elitserien.

Till sist, har du någon hälsning till fansen?

– Tack.