Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Marit Björgen är några av stjärnorna som har valt att stå över Tour de Ski.

Kalla har tackat nej då hon tycker att touren, som avgörs 30 december till 7 januari, ligger föra nära OS som pågår 9-25 februari.

– Det är för riskabelt att köra Tour de Ski, då OS ligger tidigare än vad VM gjorde i år, sa Kalla i en intervju med SVT i somras.

Enligt Sportbladet funderar Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng att bryta tävlingen i förtid.

– Om båda vi hoppar av och är etta och tvåa är det synd (för touren). Samtidigt måste man göra det som är bäst för sig själv och om det är att hoppa av måste vi göra det, säger Flugstad Östberg till Sportbladet.

Vegard Ulvang, ordförande i Fis längdskidkommitté, ställer sig frågande till avbräcken.

– Jag är inte på plats så det kan jag inte kommentera. Tour de Ski är för dem som vill vara med och för dem som vill vinna. Men det är klart att jag har svårt att förstå både hur svenskorna och norskorna som är hemma tänker eftersom det är ett väldigt stort engagemang med mycket publik och prestige, säger han till Sportbladet.

Vegard Ulvang tycker tror inte att tävlingens framtid är hotad trots att många stora namn väljer att tacka nej eller avbryta.

– När de bästa inte är med kommer nya stjärnor. Men det när klart att när de bästa inte ställer upp bygger man varken sitt eget varumärke eller kvinnlig längdåkning. Det bör man tänka på. Men Tour de Ski går vidare. Det har elva års historia och mer populärt än någonsin, säger han till Sportbladet.

Att flytta på tävlingen är, enligt Ulvang, inte ett alternativ.