I slutet av mars tog han över regerande Champions League-mästaren CSM Bucuresti.

Där har nu Per Johansson sett till att den rumänska storklubben är med och slåss om mästartiteln i år igen.

När den jakten är över väntar en ny utmaning: I Norrbotten och Boden Handboll.

Artikelbild

Under fredagen presenterades han som ny tränare för laget som räddade SHE-kontraktet via kvalspel.

– Boden var det enda alternativet för mig om jag skulle jobba i Sverige. Jag har en jättestor ambition att komma ut som proffstränare i Europa men det har lite med familjesituationen att göra, så nästa år blir det inte det, säger Per Johansson innan han fortsätter:

– Boden erbjöd ett väldigt bra upplägg, ett upplägg som egentligen ser ut som så att jag har alla matcher och är med på de viktiga försäsongslägrena. Sen kanske jag har hälften av alla träningar.

Han utvecklar:

– Sen är Boden jättespännande. De har muskler, det är ett intresse och man vill verkligen ta ett steg till. Min förra sväng i Boden var väldigt positiv. Det är fina människor och jag gillar det som var där sist och jag tror att jag kan bidra till att ta det en nivå till.

Är det just att de har muskler och gör den här satsningen som gjorde det till det enda alternativet?

– Ja, de vill ju någonting. De är inte nöjda utan nu vill man vidare, man vill förstärka och man vill värva ännu bättre spelare. Det bör innebära att man har större chans att komma vidare. Sen får man mig som tränare, det är väl också en pusselbit och det kanske också bidrar till att intresset blir större.

När det gäller upplägget så kommer han alltså att kunna bo kvar hemma på västkusten – men han kommer också att lägga mer tid på det här uppdraget än när han var mentor i klubben när de tog steget upp i högstaligan.

– Jag kommer lägga väldigt mycket mer tid på Boden än vad jag gjorde senaste svängen. Helheten blir väldigt bra för mig, sen har jag också en klausul som gör att jag kan lämna om jag får ett liknande uppdrag som exempelvis i Bukarest igen. Men den är långt fram, till våren – men det var viktigt för mig att få möjligheten att kunna sticka.

Från 1 februari kan Per Johansson välja att dra iväg på ett nytt Europaäventyr.

Men.

– Det är inte alls säkert att det blir så. Jag tar inget för givet. Men det är klart, jag har investerat lite med tanke på den framgång vi fick nu med Bukarest. Jag vill i alla fall inte stänga den möjligheten, sen är det inte alls säkert att jag kommer utnyttja den. Jag kommer inte hoppa på vilket skit som helst, men den var viktig för mig att få, säger Johansson.

Kan man redan nu säga vad du kommer att ha för målbild med uppdraget?

– Njä, det kan man väl inte säga. Men jag hoppas att vi ska kunna förstärka och ta dit fler bra spelare. Förhoppningsvis gör det att jag kanske kan lyfta den här gruppen 20 procent till och då kan man kanske kliva upp ett hack. Men det är för tidigt att säga, jag vet ju inte ens vilka som ska spela där.

Det finns också ytterligare en viktig pusselbit i den här rekryteringen: Att Boden Handboll kan knyta upp vårens succétränare Kenneth "Kekke" Harlin även över kommande säsong.

– Det är en förutsättning. Jag har sagt att jag måste ha någon stabil som kan vara där när jag inte är där – och "Kekke" har gjort ett väldigt bra intryck sen Mats (Kardell) fick sparken. Han känns stabil och det tror jag att de kommer att lösa, säger Johansson innan han snabbt tillägger:

– Nu kanske jag sa för mycket, men det har jag sagt att de måste göra. Det är ett måste – och jag tror att det blir så.

Per Johansson tillträder sin tjänst 1 juni och den närmaste tiden kommer han inte att ägna Boden Handboll en tanke.

Anledningen: Om två veckor inleder CSM Bucuresti "final four" (Larvik, Bucuresti, Esbjerg och Györ gör upp om titeln) i Champions League.

– Det är fullt Bukarestfokus nu, så det var skönt att göra klart det här och att det kom ut nu. Nu blir det inget fokus på Boden överhuvudtaget utan jag ska lägga allt krut på de här två veckorna innan CL, säger Johansson, som trivs bra med handbollslivet i den rumänska storklubben:

– Jag lever lite grann min dröm kan man säga. Jag fick hoppas in med kort varsel och kort om tid men vi hade fantastiska matcher mot Ferencváros både med upplevelse med två öststatsderbyn och allt vad det innebär med fullsatta hallar. Jag är fantastiskt glad över det.