Med fyra omgångar kvar har Assi greppet om andraplatsen i elitettan som innebär direkt uppflyttning till allsvenskan.

Men kvar på spelprogrammet finns tre av seriens fem bästa lag.

På fredag ställs man mot tabellfemman Kungsbacka som var en övermäktig motståndare under vårens möte på Risön (0–3).

Artikelbild

| Formtoppad. Moa Öhman är, efter en del problem under säsongen, nu hel och frisk.

– Då hade vi svårt att bemästra vårt presspel mot dem. Nu har vi bättre koll på hur de spelar, säger Assitränaren Fredrik Söderholm.

Skillnaden mot för det mötet är att Assi numer har gått från en 4–5–1-uppställning till 4–4–2.

– Arbetssättet har inte förändrats i defensiven på grund av att vi har flyttat upp en forward. Det är mer att vi har blivit stereotypa i anfallsspelet och inte haft det riktiga djupledsspelet. Därför vill vi spela med två renodlade forwards.

Förra helgen blev det 2–1-seger hemma mot AIK och då gav det utdelning att ha två anfallare. Både Moa Öhman och Erin Craig blev nämligen målskyttar efter att ha befunnit sig på rätt ställe inne i straffområdet. För Öhmans del var det blott fjärde matchen från start, men fjärde målet för säsongen.

– Vi har en härlig konkurrens och Moa har jobbat hårt sista tiden och var väl förtjänt att starta. Det var en väldigt gedigen arbetsinsats och så fick hon göra mål, framför mål, där vi vill att hon ska vara.

Vad var det som fick dig att känna att du skulle starta med henne mot AIK?

– Framförallt hur hårt hon har jobbat. Hon har haft en del motgångar med småskador och inte varit hundra procent frisk. Så hon har inte varit topptränad, samtidigt som vi har haft Erin och Emelie (Helmvall) som varit väldigt duktiga. Men jag brukar säga som Peter Gerhardsson (landslagscoach); jag funderar inte alltid över startelvan utan över hur man avslutar matchen. Och där har Moa bidragit väldigt mycket, säger Söderholm.

Hur startelvan ser ut mot Kungsbacka återstår att se, men bägge anfallarna stärkte säkerligen sina aktier att fortsätta från start. Mot hallänningarna kommer troligen Assis centrallinje ställas på prov.

– Man ser i deras spel att mycket går igenom deras centrallinje, som är bra. Jag är lite förvånad att Kungsbacka varit mer upp och ner under hösten och blandat resultaten.

Precis som AIK spelar Kungsbacka med en trebackslinje.

– Fördelen är att de blir offensiva, men nackdelen är att de kan bjuda på en del, säger Söderholm.

Efter segern mot AIK kunde Norrbottens Media avslöja att Assi har erbjudit mittfältsstjärnan Fernanda da Silva ett förlängt kontrakt. Själv sitter tränaren Fredrik Söderholm på ett utgående avtal, men har inte börjat diskutera något än med klubben.

– Vi är i ett läge där varken jag eller Assi vet var vi är i framtiden. Det bli intressant att se vad framtiden ger.

Efter en sån här säsong är det förståeligt om andra lag hör av sig.

– Ja, men till de som har hört av sig har jag sagt att vi får ta det efter säsongen. Nu är det fullt fokus på Assi där jag trivs otroligt bra.

Men det är inte omöjligt att du blir kvar?

– Vi har en jättebra dialog om där vi är nu. Nu vill vi avsluta det här så bra som möjligt och så får vi ta diskussionerna om Assi vill förlänga och om jag kan, så fort tillfälle ges. Men ingen har bestämt sig för att det inte ska kunna bli så, säger Fredrik Söderholm.