Udominate var den stora guldfavoriten inför säsongen och efter att ha gått obesegrat genom grundserien har favoritskapet växt ytterligare.

Men i den första finalmatchen blev Umeålaget krossat av regerande mästaren Luleå Basket, som vunnit tre raka guld och i de två senaste finalserierna just slagit Udominate.

Norrbottningarna vann final 1 med hela 69–41 i Udominates hemmaborg.

Frågan som många ställde sig efteråt: Vad hände egentligen?

Luleå Baskets förre guldtränare Jens Tillman, som såg matchen, ger sin syn på onsdagens Luleåseger.

Och han är inte jätteförvånad att David Visschers lag kopplade greppet.

– Nu har jag inte sett Luleå mer än ett par matcher den här säsongen. Men samtidigt: Jag känner Allis (Nyström), (Anna) Barthold och de här tjejerna bra och man vet ju att de inte kommer att tumma på något alls och att det ska mycket till för att de ska kliva isär som grupp och lag, som kanske inte riktigt skedde på samma sätt med Udominate. Utan där var det kanske snarare precis tvärtom, säger Jens Tillman.

Sen fortsätter han med sin analys.

– Luleå hade lite flyt, som man alltid har i de här situationerna. Och det är ett flyt som man har förtjänat genom att jobba hårt, slita, träna för det här och älska att komma hit.

Var det Luleå som var bra eller Udominate som spelade dåligt? Eller var det en mix?

– Udominate tror jag vacklade tidigt och föll isär helt och slutade lita på varandra. Sen missade och missade de och självförtroendet försvann så fort, medan Luleå då hade lite flyt i starten. De spelade ändå inte så otroligt bra men de hade fler "oh moments" (magiska stunder). Det var studspass i rätt tid och lite Allis-layups. Såna grejer. De fick lite självförtroende och det var häftigt att se.

Vart tror du att det här tar vägen nu?

– Det är sjukt svårt att säga. Det är inte en chans att det är samma Umeå i morgon, i alla fall inte under första halvlek. De kan leda med 20 i halvtid, de är riktigt, riktigt bra – men vittringen Luleå har fått upp är inte att leka med.

SM-final 2 spelas i Luleå Energi Arena under fredagskvällen.