Det är fredag kväll och det har gått fyra dagar sedan Luleå Hockeys säsong tog slut. Joakim Fagervall andas ut i sin stuga utanför Umeå.

Den här gången återvänder han inte till tränarbåset i Coop Arena.

Efter två säsonger som huvudtränare lämnar 47-åringen Luleå Hockey och flyttar hem till Umeå där han har sin familj.

– Det känns som ett väldigt moget beslut. Jag har tagit det för en tid sen och det känns rätt att göra det. Det har växt fram, säger han.

Stämmer det att det pågick förhandlingar mellan dig och Luleå i vintras och att du var nära att stanna?

– Vi har diskuterat det, absolut. Det gör man vanligtvis alltid så det är inga konstigheter. Det här var ett beslut som jag tog och det känns helt rätt att lämna.

Kan du utveckla det?

– Jag kände att jag var klar i Luleå och ville göra något annat helt enkelt.

Du har placerats i Björklöven som sportchef, kan du bekräfta att det blir din nästa arbetsplats?

– Det har varit ett ganska hett diskussionsämne länge, men just i dagsläget så måste jag tyvärr tiga på den frågan.

Under Fagervalls första säsong i Luleå slutade laget åtta i grundserien och tog sig till slutspel efter att ha besegrat Djurgården i play in. I kvartsfinalen tog det slut mot Frölunda som vann med 4–3 i matcher.

Säsongens höjdpunkt blev CHL-guldet som laget vann efter en rafflande final mot just Frölunda.

– Vi var inte nöjda med grundserien i fjol. Vi hade en svacka i november där vi tappade många placeringar. Att åka ut i slutspel var tråkigt i sig då vi var snubblande nära semifinal, säger han och fortsätter:

– Att vinna CHL-guldet var häftigt på många sätt. Vi fick kvalificerat motstånd och fick mäta oss med Skellefteå, Frölunda och ett finskt topplag. Det var häftigt att få vinna på hemmaplan, det var en magisk känsla och ett minne jag alltid kommer bära med mig.

Den gångna säsongen kommer ni säkert ihåg.

Luleå fick en blytung start på säsongen och låg i botten av tabellen, men likt en kameleont bytte laget färg efter omgång 19 och slutade på fjärde plats i grundserien.

Efter att ha besegrat Färjestad med 4–1 i matcher i kvartsfinal väntade Frölunda. Där tog säsongen slut efter att göteborgarna segrat med 4–2 i matcher. I CHL tog det slut i kvartsfinal.

Och här är vi nu.

– Årets säsong var jävligt tuff, men jag värderar den högre av den aspekten att gruppen gjorde ett oerhört stort jobb genom att vända en sån tuff start. Det händer inte så många gånger i ens karriär. Vi hade ett bra lag och man kan tycka, så även jag, att vi borde ha varit det från början – men vi var inte den gruppen från början som kunde göra det. Vi blev det.

Är du nöjd med din tid i Luleå Hockey?

– Nej, nöjd är jag inte. Jag är tillfreds med hur vi lyckades jobba igenom säsongerna, men jag är inte helt nöjd med resultaten. Vi har gjort ett bra jobb, men inte ett toppjobb. Men jag kan ändå luta mig tillbaka och känna att vi gjorde många bra saker, trots omständigheterna.

Inför säsongen gick klubben ut med att ni skulle vinna CHL, grundserien och SM-guld, satte det extra press på er?

– Inte på slutet, men däremot var det en extra tanke som vi levde med. Vi valde att göra det för att vänja oss med tanken. Spelar man i ligan med ett sånt bra lag tycker jag man ska ha det som mål. I början kan det ha varit jobbigt då vi förlorade mycket att vi borde ha varit bättre, men sen under redans gång när vi var bra så var det ingen belastning. Då var det en drivkraft.

Finns det något du kommer sakna?

– Massor av grejer. Jag har trivts väldigt, väldigt bra i Luleå som stad och i klubben. Man saknar gänget man jobbar med och alla runt om kring. Jag kommer till och med sakna er journalister (skratt).

Är det något du ångrar?

– Inledningen på årets säsong. Jag älskar att jobba med grupprocesser och med facit i handen så kanske man skulle jobbat ännu mer med gruppen i början för att bli det vi blev efter 19 omgångar. Som huvudansvarig tar man alltid på sig att det inte blev som man hoppats. Ansvaret vilar på mig och jag tar på mig det. Vi lyckades inte från början.

Kan du tänka dig att återvända till Luleå?

– Ja, absolut. Luleå som klubb ligger mig varmt om hjärtat som norrbottning. Det finns inga hard feelings över huvud taget.