När landslaget spelar träningsmatcher mot Finland och Ryssland 6–11 februari kommer Jared Cipparone, Djurgården, vara assisterande coach till Leif Boork.

Anledningen är att Olof Östblom har fått nytt jobb på ishockeyförbundet och inte kan vara med i samma utsträckning som tidigare. Det är ännu inte bestämt om Cipparone kommer fortsätta i den rollen under säsongen.

Den tränare som otvivelaktigt stått för bäst resultat de två senaste säsongerna är Luleå Hockey/MSSK:s Fredrik Glader. SM-guld i fjol och serieledande den här säsongen. Han har också i flera omgångar varit kritisk mot Leif Boork och hans landslagsuttagningar. När Kuriren undrar om han fått någon fråga att assistera Leif Boork bryter Glader ut i skratt.

– Det var dagens roligaste!

Jag måste ju fråga i alla fall.

– (skratt) Ja, men du vet nog svaret.

Jag tolkar det som ett nej.

– Nej, nej. Nej hörrudu...

Är det helt otänkbart att det ska kunna bli något samarbete mellan dig och Boork?

– Samarbete...Han frågar ju mig vilka jag tycker är landslagsspelare, men han tar ju inte ut dem. Det är hans val, han är förbundskapten, han är chef över svensk damhockeys framtid. Jag litar fullt ut på att han gör ett jättebra jobb och tar oss i rätt riktning.

Är en landslagsroll något som intresserar dig ifall någon annan skulle få chansen längre fram att testa vara exempelvis assisterande?

– Nej. Jag fokuserar på Luleå och vi ska vinna guld och kämpar stenhårt för det. Svensk landslagshockey får de som är bättre än mig sköta.

Så du hade tackat nej om frågan kom?

– Det är absolut inte omöjligt att jag hade tackat nej. Men jag har ju inte fått frågan så det finns som inget att ta ställning till.

Spelarmässigt fick Luleå/MSSK sex spelare uttagna till landslagslägret i Vierumäki. Johanna Fällman och Emma Nordin för Sverige, samt Jenni Hiirikoski, Ronja Savolainen, Noora Tulus och Michelle Karvinen för Finland. Tulus åkte på en mindre skada i senaste seriematchen mot AIK, men det visade sig inte vara något allvarligt.

– Det är lite från dag till dag, det var inget farligt som hände, säger Glader som också avslutar med en liten pik.

– Sex spelare är vi nöjda med. Samtidigt så besitter vi fler svenska landslagsspelare, men han kanske sparar de fram till VM som ett ess i rockärmen.