I årskurs fem och sex på skolan har eleverna skapat en egen hemsida som heter NewsofAlvik där de unga journalisterna skriver om nyheter i Alvik med omnejd. På måndagen fick de påhälsning av Johan Harju och Joel Lassinantti som ställde upp och svarade på en hel del frågor. Något som var till stor glädje för eleverna som fick en tidig julafton.
– Man ser att man kan sprida lite energi och förhoppningsvis blir de glada över att man kommer och besöker dem. Sådant här tycker jag är roligt att göra, sen är ju Alvik mina hemtrakter litegrann då jag spelade fotboll här när jag var yngre så det är extra roligt, säger Joel Lassinantti.

Lagkaptenen Harju minns hur det var när han själv var ung och träffade spelare från Luleå Hockey.

– Man vet ju själv hur man var i den åldern och såg upp till killarna som spelade i A-laget. Det var ju det häftigaste man kunde vara med om nästan så det är kul att se den här energin och glädjen. Att kunna sprida den lite, sen är det en bra grej att kunna hjälpa till och så där så jag tycker bara att det är kul, säger Harju.

Artikelbild

| Autograf. Eleven Oliver Sundström fick en autograf av Luleå Hockeys lagkapten Johan Harju.

Julie Blom frågade: Hur mycket tjänar ni per månad?

– "Lassi" har ju nyss skrivit nytt kontrakt så han kan svara på det, säger Harju med ett skratt.

Joel Lassinantti:

– Ja, jag skulle vilja säga att vi är lyckligt lottade som kan hålla på med det vi tycker är jätteroligt och ändå tjäna pengar på det. Det blir lite av ett kryptiskt svar, ha ha.

Artikelbild

| Målvakt. Theo Wikström är själv hockeymålvakt och han grillade Joel Lassinantti med tuffa målvaktsfrågor.

Sandra Sandberg frågade: Om ni fick en önskan i hockey, vad skulle det då vara?

– Att vinna SM-guld med Luleå Hockey, svarade båda två.

Artikelbild

| Nyfiken. Sandra Sandberg var en av de elever som ställde en fråga till Luleå Hockeys stjärnspelare.

En annan fråga som ställdes var vad de hade jobbat med om de inte spelat hockey.

– När jag gick i åttan så praoade jag som brandman och det tyckte jag var roligt. Det hade varit kul att testa på, säger Lassinantti.

Artikelbild

| Johan Harju och Joel Lassinantti hälsade på hos Alviksskolan.

Johan Harju:

– Jag är uppvuxen på landet så jag skulle nog ha jobbat med att köra traktor eller något sådant.

Artikelbild

| Johan Harju och Joel Lassinantti hälsade på hos Alviksskolan.

Fick bland annat frågan om de spelat eller tränat någon annan sport?

Filip Nilsson frågade: Har ni spelat eller tränat annan sport?

Artikelbild

| Här det Kevin Björklund som får Lassinanttis autograf på sin tröja, han försäkrade Luleås målvakt om att det var okej från föräldrahåll att han fick skriva på tröjan.

– Jag har spelat fotboll ganska länge, till jag var 14-15 år. Mestadels här i Alvik. Sen har jag faktiskt varit på en schackträning, men jag kan inte säga att jag fastande i det så mycket, säger Lassinantti.

Johan Harju har också spelat fotboll i unga dagar.

Artikelbild

| Johan Harju och Joel Lassinantti hälsade på hos Alviksskolan.

– Jag spelade också fotboll till jag var 13-14. Sen spelade jag innebandy och basket och snowboard och skateboard så jag höll på med allt jag hann, säger Harju.

Luleåspelarna har själva satt sig i skolbänken i gen då de läser steg ett av spelarfacket Sico:s ekonomikurs. En kurs som ska hjälpa spelare att lista ut vad de ska göra när spelarkarriären är slut och som handlar om bland annat rådgivning och placeringar.

Artikelbild

| Johan Harju och Joel Lassinantti hälsade på hos Alviksskolan.

– Det är för att hjälpa en på vägen efter karriären. Att man får prova på så att man vet någon slags inriktning efter karriären. De har väl sett många killar som inte haft något och nästan förlorat alla pengar de sparat under karriären för att de till exempel inte haft någon kunskap, så de försöker hjälpa oss. Sen är det väl mest för att prova själv om man skulle klara det själv att sätta sig i skolbänken efteråt, säger Harju.

Lassinantti börjar närma sig steg två av kursen men Harju har inte lika bråttom.

Artikelbild

| Johan Harju och Joel Lassinantti hälsade på hos Alviksskolan.

– Man kan välja upplägget i sin egen takt, vissa veckor när det är mycket matcher kanske man gör mindre, sen om det är uppehåll kan man sätta sig ner och göra lite mer. Det är ett väldigt bra upplägg och jag tycker att Sico gjort det väldigt bra.

Tror ni att ni fortsätter med den?

Artikelbild

| Joel Lassinantti signerar en av elevernas mobilfodral.

– Ja, jag ska anmäla mig till steg två nu så vi får se. Det är nog mer placeringar och lite aktier så vi får se om jag är börsmäklare, ha ha.

Johan Harju:

Artikelbild

| Johan Harju och Joel Lassinantti hälsade på hos Alviksskolan.

– Jag har lite kvar på första ännu. Men jag vet inte ännu, jag var ganska skoltrött i gymnasiet och känner att jag inte riktigt har det där läshuvudet ännu. Jag skulle behöva något mer praktiskt men jag försöker ändå kriga på så vi får se om det blir någon mer. Jag kommer ha någon slags grund att stå på och det är ju bra för en själv också att lära sig litegrann. Man lär ju ha igen det senare.