Johanna Nilsson, hemmahörande i Överkalix men tävlande för Morjärvs SK har gjort en riktigt fin säsong i de lite längre löparspåren men på Marknadslöpet sprang hon ”bara” 7.5 kilometer

– Jag sprang faktiskt en tävling i Tärendö igår (läs: fredag) där jag persade och jag ville stanna i den känslan och inte springa ett millopp till men jag ville ändå springa en tävling på hemmaplan.

– Det var en jättejobbig bana idag, fram till bilvägen upp för Brännaberget var det som att springa en vanlig tävling och jag kom upp bra i puls, men när backen kom blev det verkligen jobbigt.

På vägen ner passade hon därför på att ge de andra löparna high fives. Trots tiden, 31.01 var hon faktiskt inte först över mållinjen, den äran hade Anton Laine som sprang på 29.06 minuter.

– Jag tyckte det gick bäst uppför backen faktiskt, säger han.

Anton Laine är egentligen skidåkare men tycker att det passar bra att kombinera lite löpningslopp med den övriga träningen.

Såklart sprangs det även ett millopp där många av länets mer rutinerade löpare fick se sig besegrade av en gammal fotbollsspelare i form av Gustav Uusihannu, tidigare IFK Luleå, som tog sig runt marknadsområdet på 34.23.

– Jag måste tacka tiden på hockeygymnasiet med Roger Rönnberg och ”Osten”, där lades grunden för att kunna springa som jag gjorde idag, säger Gustav Uusihannu.

Snabbaste dam var Ida Niia, Nedre Soppero IK, som överraskade sig själv.

– I dag sprang jag snabbare än jag trodde att jag kunde göra. Det blev personbästa med 41.07, säger Ida Niia.